Żur
Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności.
Składniki
- 200 g razowej mąki,
- skórka z chleba razowego,
- włoszczyzna bez kapusty,
- 20 g śmietany 12%,
- kilka ziemniaków,
- 8 ząbków czosnku,
- 3 litry wody.
Sposób przygotowania
Trzy dni przed gotowaniem żuru przygotować zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypać mąkę razową, dodać skórkę z chleba razowego i dwa roztarte ząbki czosnku. Zalać trzema szklankami wody, wymieszać, nakryć płótnem i zostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia. Włoszczyznę umyć, pokroić w plasterki i ugotować wywar. Odcedzić warzywa, do wody dodać zakwas oraz śmietanę i zagotować. Doprawić pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i majerankiem. Dodać ugotowane w całości ziemniaki. Żur zawiera mało złego cholesterolu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 388,45 |
Białko | 12,80 g |
Tłuszcz | 2,55 g |
Cholesterol | 1,95 mg |
Węglowodany | 88,19 g |
Błonnik | 11,00 g |
Witamina C | 50,46 mg |
Witamina A | 880,90 µg |
Komentarz
Potrawa ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicznie. Żur z mąki razowej z czosnkiem i warzywami jest polecamy osobom narażonym na stres, udowodniono bowiem korzystne działanie składników potrawy na układ nerwowy. Dodatek ziemniaków to potężny zastrzyk witaminy C i potasu.