Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Żur

Avatar placeholder
14.03.2017 17:45
Żur
Żur

Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności.

Składniki

  • 200 g razowej mąki,

  • skórka z chleba razowego,

  • włoszczyzna bez kapusty,

  • 20 g śmietany 12%,

  • kilka ziemniaków,

  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 litry wody.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Trzy dni przed gotowaniem żuru przygotować zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypać mąkę razową, dodać skórkę z chleba razowego i dwa roztarte ząbki czosnku. Zalać trzema szklankami wody, wymieszać, nakryć płótnem i zostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia. Włoszczyznę umyć, pokroić w plasterki i ugotować wywar. Odcedzić warzywa, do wody dodać zakwas oraz śmietanę i zagotować. Doprawić pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i majerankiem. Dodać ugotowane w całości ziemniaki. Żur zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie388,45
Białko12,80 g
Tłuszcz2,55 g
Cholesterol1,95 mg
Węglowodany88,19 g
Błonnik11,00 g
Witamina C50,46 mg
Witamina A880,90 µg

Komentarz

Potrawa ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicznie. Żur z mąki razowej z czosnkiem i warzywami jest polecamy osobom narażonym na stres, udowodniono bowiem korzystne działanie składników potrawy na układ nerwowy. Dodatek ziemniaków to potężny zastrzyk witaminy C i potasu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze