Co to jest i jak zrobić domowe bubble tea?
Bubble tea w Polsce pojawiło się stosunkowo niedawno, ale od razu zyskało ogromną popularność. Dziś herbatę z bąbelkami można kupić w niemal każdym mieście. Czy wyróżnia się bubble tea? Z czego przygotowuje się kulki do bubble tea? Sprawdzamy.
1. Bubble tea – historia
Nazwa nie brzmi zbyt naturalnie, więc słysząc o bubble tea można na początku podejrzewać, że to napój pełen konserwantów i chemicznych dodatków. Okazuje się jednak, że dobrze przygotowana bubble tea jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.
Bubble tea funkcjonuje też pod nazwą Pearl Milk Tea. Na początku znana była wyłącznie w Azji, skąd zresztą pochodzi. Legenda głosi, że recepturę tego napoju w latach 80. XX wieku opracował Liu Han Jie, właściciel herbaciarni znajdującej się w Taichungu na terenie Tajwanu. Chcąc przyciągnąć do swojego lokalu klientów, zaczął serwować herbatę z dodatkiem mleka, tapioki i kostek lodu. Pomysł ten dobrze się przyjął i w bardzo krótkim czasie bubble tea pojawiła się na amerykańskim rynku.
2. Bubble tea – smaki
Bubble tea najczęściej dzisiaj niewiele ma wspólnego z podstawową wersją tego tajwańskiego przysmaku. Na przestrzeni lat uległ on wielu modyfikacjom. Nadal głównymi składnikami jest herbata (czarna lub zielona) oraz tapioka, która po przygotowaniu przybiera formę żelowych pereł. Kulki do bubble tea moczy się w różnych dodatkach, np. kawie, sokach, alkoholu, by napój miał wyróżniający się smak. Do napoju dodaje się też najróżniejsze syropy, m.in. o smaku mango, kiwi, liczi, wanilii, czekolady. Jednym ze składników są też często świeże owoce. To czyni bubble tea stosunkowo nieprzeciętną herbatą o ciekawym wyglądzie i smaku.
3. Bubble tea – jak zrobić?
Choć bubble tea można dziś kupić niemal na każdym rogu większego miasta, oferują je też herbaciarnie, wiele osób chce samemu przygotować ten napój. Wynika to z tego, że jego popularność nie zawsze idzie w parze z jakością. Zdarza się, że kulki do bubble tea zastępuje się sztucznym proszkiem rozpuszczonym w wodzie.
By przygotować domowe bubble tea potrzebna jest tapioka, którą można kupić w niemal każdym większym sklepie. Za opakowanie (400-500 g) zapłacić trzeba ok. 6-8 zł. Nie zawiera glutenu, warto więc szukać go w dziale z produktami bezglutenowymi. Gotuje się ją około 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody. Po tym czasie należy zdjąć ją z ognia, ale nie odcedzać. Tę czynność należy wykonać dopiero po kolejnych 10-15 minutach. Kolejnym krokiem jest połączenie zaparzonej wcześniej herbaty z mlekiem, ewentualnie wodą oraz sokiem. Wszystko uzależnione jest od własnych preferencji. By osłodzić napój, można do niego dodać miód.
Sama tapioka jest bezsmakowa. Używa się jej do zagęszczania sosów. Można jednak nadać jej określony smak, mocząc w syropie lub gotując w wodzie z cukrem.
Bubble tea podaje się w wysokich, przeźroczystych szklankach. Napój najlepiej smakuje schłodzony, co docenia się zwłaszcza latem. Pije się go przez szeroką słomkę, by moc z jej pomocą sięgnąć po żelowe kulki.
Osoby, które na co dzień nie piją mleka, również nie muszą rezygnować z bubble tea. Napój ten można już kupić w wersji bezmlecznej.