Tapioka – charakterystyka, wartości odżywcze, wykorzystanie, jak przygotować
Tapioka jest produktem pozyskiwanym w wyniku mielenia manioku. Może występować w postaci mąki, płatków oraz kaszki (małych perełek). Do czego można wykorzystać tapiokę? Jakie właściwości ma tapioka?
- 1. Co to jest tapioka?
- 1.1. Skrobia z tapioki
- 2. Wartości odżywcze tapioki
- 3. Właściwości tapioki
- 3.1. Tapioka na mocne kości
- 3.2. Co ma korzystny wpływ na zdrowie psychiczne?
- 3.3. Jak obniżyć ciśnienie krwi?
- 3.4. Zapobieganie anemii
- 3.5. Bogate źródło białka
- 3.6. Kwas foliowy w tapioce
- 3.7. Tapioka dla sportowców
- 4. Wykorzystanie tapioki
- 5. Jak przygotować tapiokę?
- 6. Przepisy na dania z tapioką
- 6.1. Pudding kokosowy z tapioki
- 6.2. Zapiekanka z gruszek i tapioki
- 6.3. Naleśniki bezglutenowe
- 7. Kalorie i wartości odżywcze surowej tapioki perłowej
1. Co to jest tapioka?
Tapiokę pozyskuje się z manioku. Jest to roślina, która rośnie na terenach Ameryki Południowej. Jest to jedno z podstawowych warzyw w diecie ludności w Ameryce Południowej, Azji oraz Afryce. Można porównać go do naszego ziemniaka. Tapioka może mieć postać wspomnianej mąki, płatków lub kaszy.
Co ważne, tapiokę można spożywać wyłącznie po ugotowaniu, wysuszeniu lub upieczeniu. Surowa tapioka zawiera trujące związki, m.in glikozyd manihotoksynowy, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski (cyjanowodór).
Z manioku wytwarza się nie tylko tapiokę. Z tej rośliny pozyskuje się również mąkę skrobiową, tzw. kassawę, z której można wypiekać placki bądź chleb. Na bazie kassawy przygotowuje się też tradycyjny napój alkoholowy o nazwie masato.
1.1. Skrobia z tapioki
Skrobia z tapioki nazywana jest też mąką z manioku. Ma wiele zastosowań, świetnie sprawdza się w kuchni. Mączka produkowana jest w wielu formach - może mieć kształt perełek, pałeczek lub pasków. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Skrobi z tapioki można używać do zagęszczania zup i sosów, a także jako składnika zdrowych deserów.
2. Wartości odżywcze tapioki
Tapioka zawiera lekkostrawne węglowodany. 100 g tapioki to 358 kcal. Bardzo istotne jest to, że jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Tapioka nie zawiera glutenu oraz cholesterolu. Tapioka zawiera bardzo mało białka, witamin (tiamina, witamina B6 oraz kwas foliowy), błonnika i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). W jej składzie można znaleźć skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.
3. Właściwości tapioki
Tapioka znana jest ze swoich odżywczych właściwości. Nie zawiera glutenu, jest więc idealnym produktem dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. W odróżnieniu od innych bezglutenowych kasz, tapioka odznacza się niewielką ilością białka i dużą zawartością węglowodanów.
Tapioka jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla dzieci i osób starszych. Jakie ma właściwości?
3.1. Tapioka na mocne kości
Tapioka ze względu na swoje właściwości minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy, czyli choroby zwyrodnieniowej kości. Tapioka jest dobrym źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłową gęstość kości.
3.2. Co ma korzystny wpływ na zdrowie psychiczne?
Witamina K zawarta w tapioce ma korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Z licznych badań wynika również, że spożywanie tapioki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
3.3. Jak obniżyć ciśnienie krwi?
Tapioka jest źródłem potasu, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie produktów z tapioki zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów.
3.4. Zapobieganie anemii
W perełkach tapioki znajdziemy też porcję żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Spożywanie tapioki może uchronić przed anemią oraz wzmocnić pracę układu odpornościowego.
3.5. Bogate źródło białka
Tapioka jest bogatym źródłem błonnika, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Produkty bogate w błonnik pomagają pozbyć się wzdęć, zaparć i bólu brzucha. Ponadto błonnik zawarty w tapioce minimalizuje ryzyko powstania groźnych chorób, m.in. raka jelita grubego.
3.6. Kwas foliowy w tapioce
Tapioka jest cennym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia wad wrodzonych u noworodków.
3.7. Tapioka dla sportowców
Tapioka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i białka. Posiłki na bazie tapioki są polecane sportowcom po treningu.
4. Wykorzystanie tapioki
Tapioka jest wykorzystywana jako zagęstnik do sosów i zup Wykorzystuje się ją także do przygotowywania legumin. Tapioka może być używana do robienia naleśników, racuchów, omletów, wypieków i ciast musów, galaretek, budyniów i kiśli owocowych. Tapioka może być zamiennikiem kaszy lub makaronu. Można podawać ją np. do rosołu.
Z tapioki produkuje się również napój bubble tea. Jest to napój na bazie herbaty, aromatów owocowych lub mleka. Na dnie tego napoju znajdują się charakterystyczne kuleczki, czyli tapioka. Kulki z tapioki można dodawać także do drinków. Jeżeli namoczymy kulki z tapioki w soku owocowym uzyskamy bardzo ciekawy efekt.
Zobacz także:
5. Jak przygotować tapiokę?
Tapioka powinna być przechowywana w szczelnym słoików. Wówczas można jej używać przez ok. 2 lata. Małe kulki tapioki gotuje się ok. 40 minut. Większe są zwykle przetworzone i nie wymagają takiego procesu gotowania. Aby mieć pewność jak dobrze ugotować tapiokę najlepiej czytać informacje na opakowaniach.
Zarówno maniok jak i tapioka robią się coraz popularniejsze i można je znaleźć nie tylko w sklepach internetowych. Cena manioku to ok. 15-20 zł za kg. Natomiast cena tapioki to ok. 7 zł za 400 g kuleczek.
6. Przepisy na dania z tapioką
Perełki tapioki mają zastosowanie w kuchni. Odpowiednio przygotowane mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania. Zobacz przepisy na potrawy z wykorzystaniem tapioki.
6.1. Pudding kokosowy z tapioki
Do przygotowania puddingu potrzebujemy ok. 400 ml mleka kokosowego, 3 łyżki tapioki i 2 łyżki ksylitolu.
Mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy perełki tapioki i gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę ksylitolu do smaku.
6.2. Zapiekanka z gruszek i tapioki
Do zapiekanki potrzebujemy 4 gruszki, 4 łyżki tapioki, 2 łyżki masła, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki serka homogenizowanego, kardamonem i ksylitol.
Gruszki myjemy, drobno kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy lekko kardamonem. Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z płatkami, tapioką i ksylitolem. Tak powstałą masą przykrywamy gruszki. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180ᐤC przez 30 minut. Podawać na ciepło, polane serkiem homogenizowanym.
6.3. Naleśniki bezglutenowe
Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować 40 g mąki z tapioki, 40 g mąki kukurydzianej, 1 jajka i 0,5 szklanki mleka.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
7. Kalorie i wartości odżywcze surowej tapioki perłowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 152 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 358 kcal | 544 kcal |
Białko | 0,19 g | 0,29 g |
Węglowodany | 88,7 g | 135 g |
Cukier | 3,35 g | 5,09 g |
Błonnik | 0,90 g | 1,37 g |
Tłuszcz | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |