Codziennie jedli czerwone mięso. Po 40 latach ich zbadano
Spożywanie czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego, może negatywnie wpływać na zdrowie mózgu i zwiększać ryzyko demencji. Wyniki długofalowego badania, opublikowane w czasopiśmie "Neurology", rzucają nowe światło na związek między dietą a zdolnościami poznawczymi.
1. Skutki jedzenia czerwonego mięsa
Czerwone mięso, zwłaszcza w formie przetworzonej, takiej jak kiełbasa, bekon czy salami, od dawna jest łączone z różnymi chorobami przewlekłymi, jak cukrzyca typu 2 i schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Teraz naukowcy dowodzą, że jego nadmierne spożycie może także przyspieszać pogarszanie się zdolności poznawczych.
"Czerwone mięso jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wpływać na zdrowie mózgu. Choroby takie jak cukrzyca i miażdżyca, związane z wysokim spożyciem tego rodzaju mięsa, są jednymi z czynników ryzyka demencji" – wyjaśnia Dong Wang, współautor badania z Harvard Medical School.
Badanie przeprowadzono na grupie 133 771 osób, które wzięły udział w projektach Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-Up Study. Uczestnicy, których średni wiek wynosił 49 lat na początku badania, byli obserwowani przez ponad 40 lat.
W trakcie badania regularnie monitorowano ich dietę za pomocą dzienników żywieniowych, a także stan zdrowia. Wyniki wykazały, że osoby spożywające najwięcej przetworzonego czerwonego mięsa (co najmniej dwa plasterki) miały o 13 proc. wyższe ryzyko rozwoju demencji w porównaniu z tymi, które spożywały najmniejsze ilości.
Zobacz także: Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko choroby wieńcowej
2. Zdrowsze alternatywy
Dobrą wiadomością jest to, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa zdrowszymi produktami może znacząco zmniejszyć ryzyko demencji.
Porcja ryb zamiast przetworzonego mięsa – zmniejsza ryzyko o 28 proc.
Orzechy i rośliny strączkowe – spadek ryzyka o 19 proc.
Mięso drobiowe – ryzyko mniejsze o 16 proc.
"Nasze badanie wykazało, że spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa może mieć związek ze wzrostem ryzyka zaburzeń poznawczych i demencji. Dobra wiadomość jest taka, że zastępowanie go zdrowszymi alternatywami, jak orzechy, ryby i drób, może zmniejszać to ryzyko" – komentuje Dong Wang.
3. Wpływ mikroflory jelitowej
Naukowcy zwracają również uwagę na potencjalną rolę mikroflory jelitowej w procesie pogarszania się zdolności poznawczych. Tlenek N-trimetyloaminy (TMAO), produkt rozkładu mięsa przez bakterie jelitowe, może przyczyniać się do odkładania amyloidu i białka tau w mózgu – dwóch charakterystycznych cech choroby Alzheimera.
"Chociaż wciąż potrzebujemy więcej badań, nasze wyniki wskazują, że dieta bogata w czerwone mięso, szczególnie przetworzone, może nasilać procesy prowadzące do zaburzeń poznawczych” – dodają autorzy badania.
Regularne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa może mieć długofalowe skutki nie tylko dla zdrowia serca, ale także dla funkcjonowania mózgu. Wprowadzenie zdrowszych zamienników, takich jak ryby, orzechy czy drób, może być prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka demencji.
"Świadome podejście do diety i wybór zdrowszych produktów to inwestycja w nasze zdrowie na przyszłość" – podsumowują badacze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl