Cukier brzozowy (ksylitol) - wyższość nad zwykłym cukrem , zalety, próchnica, osteoporoza, odporność
Cukier brzozowy czyli ksylitol zyskuje coraz więcej zwolenników. Wbrew swojej nazwie nie jest cukrem tylko substancją przynależącą do grupy alkoholi. Jest zdrowszy od zwykłego cukru. Wpływa pozytywnie na poprawę odporności, zwalcza próchnicę i hamuję osteoporozę.
1. Wyższość cukru brzozowego nad zwykłym cukrem
Cukier brzozowy zdrowy zamiennik zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Zwykły cukier nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych ilościach staje się przyczyną poważnych chorób i dolegliwości – nadwagi, otyłości czy cukrzycy.
Zwykły cukier zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zwiększając ryzyko miażdżycy i zawału serca. Zwykły cukier poważnie szkodzi zębom, przyczyniając się do powstania próchnicy, negatywnie wpływa na zdolność koncentracji i osłabia zdolność organizmu do obrony przed infekcjami.
Cukier brzozowy jest drogi. Cena ksylitolu to ok 30 zł za pół kilograma.
Wiele spośród dostępnych na rynku zamienników w rzeczywistości działa podobnie – wszelkie słodziki przygotowywane na bazie miodu czy słodu ryżowego jedynie oddalają moment pojawienia się nieprzyjemnych konsekwencji słodzenia.
2. Zalety ksylitolu
Na uwagę zasługuje jednak wspomniany cukier brzozowy, który tradycyjny cukier przypomina jedynie z wyglądu i smaku. Właściwości cukru brzozowego są natomiast całkowicie odmienne. W przeciwieństwie do popularnych substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie jest cukrem, a substancją przynależącą do grupy alkoholi.
Ze względu na niski indeks glikemiczny (niemal czterokrotnie niższy niż w przypadku zwykłego cukru) z czystym sumieniem mogą sięgać po niego diabetycy. Jak dowodzą eksperci cukier brzozowy jest naturalnym stabilizatorem insuliny, dlatego nie naraża nas na drastyczne wahania tego hormonu.
Cukier brzozowy stanowi jeden z głównych składników diety cukrzycowej na całym świecie. Docenić powinny go także osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Cukier brzozowy zawiera mniej kalorii niż sacharoza i to prawie dwukrotnie.
3. Cukier brzozowy i próchnica
Na tym jednak nie kończą się prozdrowotne właściwości cukru brzozowego. Jak dowodzą naukowcy, substancja ta z powodzeniem może być wykorzystywana w profilaktyce próchnicy i innych schorzeń jamy ustnej. Jego działanie polega na przywracaniu ślinie właściwego pH, które zostaje zaburzone po spożyciu posiłku. Dzięki temu nasze zęby o wiele krócej są narażone na działanie szkodliwych kwasów.
4. Ksylitol i osteoporoza
Zamiana tradycyjnego cukru na cukier brzozowy jest zalecana osobom, u których została zdiagnozowana osteoporoza. Dlaczego? Otóż zawarte w nim substancje wspomagają przyswajanie przez kości wapnia niezbędnego do ich prawidłowego funkcjonowania.
Warto zauważyć, że cukier brzozowy działa całkiem odwrotnie niż zwykły cukier, który pozbawia nasze kości tego ważnego pierwiastka. Z tego samego powodu warto go podawać dzieciom (od 3. roku życia), u których układ kostny nadal jest w fazie rozwoju.
5. Właściwość cukru brzozowego
Kolejna właściwość cukru brzozowego, która przemawia za włączeniem go do codziennej diety jest jego działanie przeciwgrzybiczne. Osoby zmagające się z chorobami wywołanymi przez te drobnoustroje powinny zrezygnować ze spożywania sacharozy, która stanowi dla nich świetną pożywkę i sprzyja ich rozwojowi. Cukier brzozowy pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, przeciwdziałając namnażaniu się niebezpiecznych dla naszego zdrowia grzybów.