Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe
Rak żywi się cukrem? Zwolennicy tej teorii przekonują, że eliminacja tego składnika z codziennej diety jest w stanie zapobiec rozwojowi nowotworów.
U podłoża tej teorii leżą badania noblisty. Doktor Otto Warburg, bo o nim mowa, na podstawie wieloletnich obserwacji stwierdził, że zaburzona przemiana materii i słaby układ odpornościowy prowadzą do powstania komórek nowotworowych.
Twierdził ponadto, że do rozwoju choroby przyczynia się spożywanie cukru, bo on właśnie jest dla komórek rakowych paliwem.
Badania w tym zakresie nadal trwają, a sama teoria niemieckiego biochemika zainteresowała nie tylko ludzi nauki, ale też osoby, którym bliska jest zdrowa dieta i profilaktyka antynowotworowa.
Istotne jest tu zatem wyeliminowanie z diety cukru rafinowanego. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, również tych, które serwujemy naszym dzieciom. Jest składnikiem napojów gazowanych i słodyczy.
1. Słodka trucizna
Doktor William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Tłumaczył, że to właściwe określenie dla substancji, która nie dostarcza organizmowi żadnych witamin i składników odżywczych, a jedynie puste kalorie.
Regularne spożywanie produktów bogatych w cukier rafinowany zakłóca równowagę organizmu. Sprawia, że dochodzi do jego zakwaszenia i znacznego osłabienia. Uszkodza różne narządy - serce, wątrobę, nerki. Pogorszeniu ulegają też funkcje intelektualne mózgu.
Nadmiar cukru w diecie wywołuje zmęczenie, senność oraz osłabienie zdolności zapamiętywania i uczenia się.
2. Cukier karmi raka
Wróćmy jednak do teorii niemieckiego biochemika, którego odkrycie wykorzystuje się w pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Badanie to jest niezwykle pomocne, m.in. w kontroli efektów terapeutycznych uzyskanych w trakcie leczenia chorób nowotworowych.
A jaki ma ono związek z cukrem? Otóż PET wykorzystuje fakt, że pewnym zmianom chorobowym, np. nowotworom, towarzyszy zmiana metabolizmu niektórych związków chemicznych, w tym cukrów. Jeśli jakiś fragment narządu wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, uważa się, że za taki stan rzeczy odpowiadają komórki nowotworowe.
Zauważono ponadto, że u osób otyłych częściej diagnozuje się raka. Zależność tę ujawniono choćby w przypadku raka piersi.
3. Cukier? To wbrew naturze!
Słodki smak znany jest ludzkości od wieków. Dał się poznać choćby w postaci miodu. Ten rarytas nie stanowił jednak podstawy naszej diety.
Ludzie prowadzili aktywny tryb życia, jedli owoce, warzywa, mięso, produkty zbożowe. I do tego przyzwyczajony był nasz organizm. Rozwój cywilizacji sprawił jednak, że to co naturalne, stało się niszowe, wręcz trudno dostępne.
Taka ingerencja w naturę nie mogła wyjść człowiekowi na dobre. Obserwujemy obecnie wzrost liczby pacjentów, u których diagnozowane są choroby cywilizacyjne. Coraz więcej ludzi zmaga się z cukrzycą typu 2, problem otyłości dotyczy większe niż kiedyś grono dzieci i młodzieży.
Wiadomo nie od dziś, że zdrowa dieta jest niezwykle istotna. Wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. A zatem, by mówić o racjonalnej diecie, powinno się z niej wyeliminować produkty bezwartościowe, a do nich z pewnością zaliczyć można słodycze i słodkie napoje.