2 z 6Antyoksydanty
Kiedy ziarna ryżu pozbawi się ich zewnętrznej warstwy, tak jak przy produkcji białego ryżu, traci się wiele składników odżywczych. Ryż brązowy i czarny jest bogaty w przeciwutleniacze, jednak tylko czarny ryż zawiera antocyjany, czyli fioletowy i ciemnoczerwony pigment, który dodaje barwy i cennych wartości odżywczych borówkom, winogronom, czereśniom, malinom i jagodom acai. Antocyjany są dobroczynne dla zdrowia, poprawiają pamięć i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i raka.
Jedna łyżka otrąb z ryżu czarnego ma tyle samo lub więcej antocyjanów niż łyżeczka borówek – tak wynika z badań na temat wpływu tych substancji na wybrane przewlekłe chory. Wyniki tych testów zostały opublikowane przez doktora medycyny Zhimina Xu i zaprezentowane na Narodowym Zgromadzeniu American Chemical Society w Bostonie. Przeciwutleniacze zawarte w czarnym ryżu mogą pomóc w walce z chorobami serca i zmniejszyć stężenie we krwi „złego” cholesterolu (LDL).