2 z 8Młoda kalarepa, brokuł i kalafior
Choć brokuł i kalafior dostępne są przez cały rok, to warto zwrócić uwagę szczególnie na jednego z przedstawicieli warzyw krzyżowych – kalarepę.
Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K. Liście kalarepy warto jeść głównie z uwagi na chlorofil, potężny roślinny przeciwutleniacz, który dodatkowo wspiera detoksykację organizmu. Krótko trwa również sezon na młodą kapustę, która zawiera błonnik, witaminę A oraz E, K i witaminę C. Młoda kapusta jest lekkostrawna, można ją z powodzeniem jeść na surowo z uwagi na delikatny smak.
Warzywa krzyżowe mają jeszcze jedną niezwykłą cechę – znajdziemy w nich izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol. Badania dowodzą, że regularne spożywanie warzyw kapustnych może chronić przed nowotworami piersi i prostaty, a także przed rakiem jelita grubego.