Czerwone mięso - rodzaje, wpływ na zdrowie, czerwone mięso a nowotwór
Czerwone mięso to produkt otrzymywany ze zwierząt hodowlanych oraz łownych. Na temat jego spożycia istnieje wiele teorii, niektórzy są zdania, że najlepiej całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety, inni natomiast zalecają jego spożycie, ze względu na dużą zawartość żelaza, witaminy B12 oraz białka. Co warto wiedzieć o czerwonym mięsie, czy jego jedzenie jest bezpieczne?
1. Rodzaje czerwone mięsa
Czerwone mięso to:
- cielęcina,
- wołowina,
- wieprzowina,
- baranina,
- jagnięcina,
- konina,
- koźlina,
- dziczyzna,
- mięso z osła.
Przetworzone czerwone mięso to natomiast szynki, kiełbasy, parówki, kabanosy, konserwy mięsne oraz pasztety. Jest to produkt ulepszony pod względem koloru, aromatu, walorów smakowych, okresu przydatności do spożycia czy objętości (sztuczne zwiększanie wagi mięsa).
2. Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie
Czerwone mięso to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego dla właściwego funkcjonowania organizmu. Białko to jest łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy, na dłużej zapewnia również uczucie sytości.
Czerwone mięso obfituje też w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B12, obecną wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niezwykle wartościowa jest też zawartość dobrze wchłanianego żelaza, co jest istotną informacją dla osób w ciąży i zmagających się z anemią.
Czerwone mięso zawiera dodatkowo cynk, który pozytywnie wpływa na poziom odporności organizmu, kondycję i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Jednocześnie produkt ten dostarcza dużej ilości tłuszczu oraz cholesterolu, co może sprzyjać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadwagi i otyłości oraz miażdżycy.
Najmniejszą zawartość tłuszczu wykazuje schab wieprzowy, natomiast największą - boczek. Konkretne rodzaje czerwonego mięsa różnią się zawartością poszczególnych składników odżywczych, na przykład wieprzowina ma zdecydowanie mniej białka, żelaza, miedzi oraz witamin, w porównaniu do wołowiny.
Mięso to zawiera również tłuszcze nasycone, które według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego powinny być maksymalnie ograniczane w diecie, a najlepiej całkowicie wyeliminowane.
Przyczyniają się bowiem do problemów z gospodarką lipidową i pogarszają stan serca, co zwiększa ryzyko poważnych chorób, a nawet zgonu.
3. Czerwone mięso a nowotwór
Udowodniono, że przetworzone czerwone mięso to jeden z głównych czynników występowania raka jelita grubego, podobnie jak palenie tytoniu i azbest.
Organizacja Global Burden of Disease wykazała, że rok rocznie z powodu raka wywołanego dietą obfitującą w produkty wysoko przetworzone umiera około 34 000 osób.
50 tysięcy zgonów przypisuje się wpływowi czerwonego mięsa na zdrowie. Obliczono dodatkowo, że 50 gramów przetworzonego mięsa w codziennej diecie powoduje wzrost ryzyka raka okrężnicy i odbytnicy o nawet 18 procent.
100 gramów czerwonego mięsa dziennie sprzyja rozwojowi raka jelita grubego o około 17 procent. Podobne wyniku wielu niezależnych badań spowodowały, że w 2002 roku Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że przetworzone oraz czerwone mięso ma ogromny wpływ na powstawanie nowotworów.
Ma na to wpływ przede wszystkim duża zawartość tłuszczu oraz sodu. Dietetycy przekonują, by ograniczyć jedzenie produktów tego typu na rzecz mięsa białego, które ma mniejszą ilość tłuszczu, cholesterolu i kaloryczność.
Alternatywą dla czerwonego mięsa są też ryby morskie, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Dodatkowo powstrzymują rozwój chorób sercowo-naczyniowych i regulują pracę serca. W codziennej diecie nie powinny pojawiać się też smażone oraz panierowane mięsa, które dodatkowo przyczyniają się do nadwagi i otyłości.