Często je jadasz? Uważaj, możesz zrujnować nerki
Naturalne cukry zawarte w owocach i złożone węglowodany mogą być częścią zbilansowanej, zdrowej diety, ale nadmierne spożycie cukrów dodanych może wiązać się m.in. z chorobami serca i wątroby, cukrzycą oraz nowotworami. Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że do tej listy należy dopisać kolejne schorzenie.
1. Wpływ cukrów dodanych na kamienie nerkowe
Naukowcy z Chin i Szwecji starali się ustalić czy spożycie cukru ma wpływ na powstawanie kamieni nerkowych. W tym celu dokonali oceny zbiorów danych amerykańskiego Krajowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) z lat 2007–2018. W szczególności przeanalizowali dane osób w wieku co najmniej 20 lat, które zgłosiły w przeszłości kamicę nerkową i dostarczyły dane dotyczące cukrów dodanych w diecie.
Do oceny powiązań między dodanymi cukrami a kamieniami nerkowymi wykorzystano proporcje ważone, analizę wieloczynnikowej regresji logistycznej i warstwową regresję logistyczną. W sumie przeanalizowano dane 28 303 kobiet i mężczyzn, których średnia wieku wynosiła 48 lat.
2. Wnioski z badania
Naukowcy odkryli, że wysoki odsetek kalorii dostarczanych przez cukry dodane korelował z częstszym występowaniem kamieni nerkowych.
- Wyższy procent spożycia energii z cukrów dodanych jest w istotny sposób powiązany z częstszym występowaniem kamieni nerkowych. Nasze badanie jest pierwszym tego typu i dostarcza przekrojowych dowodów na związek między dodanymi cukrami a efektami zdrowotnymi. Sugeruje to, że ograniczenie spożycia dodatku cukru może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych – stwierdziła na łamach czasopisma Frontiers in Nutrition główna autorka badania dr Shan Yin z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College w Nanchong w Chinach.
Temat nie jest jednak wyczerpany. - Niezbędne są dalsze badania w tym zakresie. Należy szczegółowo zbadać związek między dodatkiem cukru a różnymi chorobami lub stanami patologicznymi.
Na przykład, jakie rodzaje kamieni nerkowych są najbardziej powiązane ze spożyciem dodatku cukru? Jak bardzo powinniśmy ograniczyć spożycie cukrów dodanych, aby zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych? Niemniej jednak nasze ustalenia już dostarczają cennych informacji - przekonują naukowcy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl