Cztery napoje na obniżenie ciśnienia. Zmniejszą ryzyko zawału i udaru
Ponad 10 milionów Polaków zmaga się z nadciśnieniem tętniczym. Stan rzadko powoduje zauważalne objawy, więc wiele osób zupełnie nie jest świadome tego zagrażającego życiu problemu. Warto regularnie się badać i zadbać o zdrowie.
1. Zadbaj o zdrowie serca i ciśnienie krwi
Nieleczone nadciśnienie powoduje obciążenie naczyń krwionośnych, serca i innych narządów, co przyczynia się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób, jak udar czy zawał. Prowadzi również do rozwoju choroby tętnic obwodowych, tętniaka aorty oraz problemów z nerkami.
Nawet niewielkie obniżenie ciśnienia krwi może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń. Skutecznie pomoże w tym dieta, a w zdrowiu serca kluczową rolę odgrywają dwa minerały.
Według Harvard School of Public Health podstawą w regulacji ciśnienia krwi jest sód i potas. Spożywanie mniejszej ilości słonych potraw jest niezwykle ważne dla utrzymania serca w odpowiedniej kondycji.
Z kolei spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w potas może znacznie obniżyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Minerał możemy znaleźć w wielu owocach, warzywach, roślinach strączkowych i nabiale.
2. Soki owocowe bogate w potas
Banany często są polecane, jako owoce zawierające całkiem sporo potasu. Jeśli jednak szukasz urozmaicenia diety lub po prostu nie przepadasz za tymi owocami, warto sięgnąć po kilka soków, które obfitują w minerał niezbędny dla zdrowego serca.
Koniecznie wybieraj soki z marakui, granatów, mandarynek lub pomarańczy. W jednej szklance znajduje się odpowiednio 687 mg, 533 mg, 440 mg i 496 mg potasu. Dla porównania, jeden banan zawiera około 358 mg tego minerału.
Specjaliści z Harvard School of Public Health podkreślają, że najlepszy plan żywieniowy obniżający ciśnienie krwi i zapobiegający chorobom serca to taki, który odzwierciedla dietę śródziemnomorską – pełen warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, drobiu i olejów roślinnych.
Potas znajdziemy również w innych produktach, w tym suszonych owocach, fasoli, ziemniakach, szpinaku, brokułach, awokado, pomidorach, napojach roślinnych, łososiu, drobiu oraz orzechach.
Specjaliści zauważają również, że niektóre produkty nie sprzyjają zdrowiu serca, warto więc ograniczyć w diecie czerwone i przetworzone mięso, cukier, tłuszcze trans oraz alkohol i rafinowane węglowodany.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl