Trwa ładowanie...

Chrupki kukurydziane – czy są zdrowe?

Chrupki kukurydziane, czyli połączenie mąki kukurydzianej oraz wody, są lubiane zarówno przez niemowlęta i dzieci, jak i dojrzałych konsumentów. Produkuje się je w różnych smakach, od czego w dużej mierze zależy ich skład. To dlatego nie wszystkie są warte uwagi. Czy chrupki kukurydziane są zdrowe? Czy tuczą?

Zobacz film: "Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej"

spis treści

1. Co to są chrupki kukurydziane?

Chrupki kukurydziane, jak sama nazwa wskazuje, są wyprodukowane z kukurydzy. Można je kupić w wielu smakach, od neutralnego, przez słony, po słodki. Są smaczne i przyjemne w konsumpcji, stanowią zdrowszą alternatywę dla chipsów.

Sprawdzają się jako przekąska dla niemowląt i dzieci, wegetarian i wegan, a także osób nietolerujących glutenu, rekonwalescentów i chorych.

To źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów i białka.

2. Jak robi się chrupki kukurydziane?

Jak powstają chrupki kukurydziane? Produkuje się je z ziaren kukurydzy, ściślej mówiąc z mąki kukurydzianej i wody. Obydwa składniki miesza się ze sobą w odpowiednich proporcjach, po czym poddaje się je działaniu temperatury w warunkach optymalnej wilgotności oraz ciśnienia. Po przetłoczeniu przez cylindry powstają pałeczki o zwiększonej objętości i chrupkiej strukturze.

Wykorzystuje się metodę ekstruzji. To przetwarzanie termiczno-ciśnieniowe produktów spożywczych, pozwalające na lepsze wykorzystanie surowca oraz zmniejszenie strat podczas transportu, przechowywania i dystrybucji produktów zbożowych.

3. Chrupki kukurydziane – skład

Skład chrupek kukurydzianych w dużej mierze zależy od dodatków użytych do ich produkcji (i niestety często pozostawia wiele do życzenia). Oznacza to, że nie każdy produkt wyjdzie konsumentowi na zdrowie.

W sklepach można znaleźć kilka wariantów chrupek kukurydzianych, stąd na opakowaniach często można dostrzec nazwy wielu chemicznych substancji zagęszczających, wzmacniaczy smaku, konserwantów i sztucznych barwników. Takich produktów o długim składzie należy się wystrzegać.

Najbardziej wartościowe są te chrupki kukurydziane, które zawierają minimum dodatków: mąkę kukurydzianą i wodę. Wówczas produkt zawiera jedynie witaminy i minerały, takie jak:

Chrupki kukurydziane to także białko, tłuszcz i węglowodany (mają wysoki indeks glikemiczny).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3.1. Ile kalorii mają chrupki kukurydziane?

Zwykle 100 g chrupek kukurydzianych dostarcza około 350 kcal i więcej w przypadku produktów zawierających substancje dodatkowe, takie jak choćby cukier.

Wówczas wzrasta nie tylko ich kaloryczność, ale i indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że ich spożycie skutkuje szybkim wyrzutem insuliny w organizmie i równie szybkim spadkiem glukozy we krwi, powodującym częste napady głodu.

Z tego powodu nie powinny ich spożywać osoby zmagające się z zaburzeniami węglowodanowymi i cukrzycą, pozostające na diecie oraz te, które powinny ograniczać spożywanie sodu.

Nawet ciesząc się dobrym zdrowiem warto pamiętać, że chrupki kukurydziane nie posiadają znacznych wartości odżywczych i są wysokokaloryczne. Nie są zalecane do częstego spożycia oraz w dużej ilości.

4. Czy chrupki kukurydziane tuczą?

Chrupki kukurydziane nie są produktem polecanym osobom dbającym o linię bądź odchudzającym się. Wprawdzie porcja odpowiadająca jednej garści dostarcza około 20 kcal, ale prawda jest taka, że na takiej subtelnej ilości ich konsumpcja rzadko się kończy (a już porcja 100 gramów to co najmniej 350 kcal).

To oznacza, że chrupki kukurydziane spożywane w nadmiarze i zbyt często mogą być przyczyną dodatkowych kilogramów.

A co z dietą odchudzającą? Chrupki kukurydziane nie są na niej wskazane. Ma to związek zarówno z wysoką kalorycznością, jak i brakiem wartości odżywczych, co podczas diety odchudzającej ma duże znaczenie.

Zwykle bowiem w takich okresach jadłospis cechuje się trudnością w zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne przy utrzymaniu niskiej kaloryczności. Lepiej więc wybierać inne zdrowe przekąski i chrupać choćby słupki warzyw.

5. Chrupki kukurydziane dla dzieci – od którego miesiąca?

Chrupki kukurydziane nie zawierają glutenu, można je podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia. Tu jednak także obowiązuje zasada, by nowe produkty serwować w niewielkich ilościach i w odstępach czasowych, by móc dostrzec ewentualne reakcje alergiczne.

Chrupki kukurydziane z dobrym składem (czyli takie, które nie zawierają substancji dodatkowych, takich jak cukier, barwniki, aromaty, sól i konserwanty) to dla dzieci smaczna przekąska. Należy jednak uważać z ich ilością. Choć są bardzo sycące, nie wolno traktować ich jak pełnowartościowy posiłek.

W kontekście niemowląt i małych dzieci można dostrzec jeszcze inne walory chrupek kukurydzianych. Z uwagi na swoją strukturę i kształt produkt pozwala dziecku ćwiczyć gryzienie. Ich jedzenie można potraktować jak trening prowadzący do wykształcenia prawidłowego nawyku. Ale to nie wszystko.

Dzięki nim maluchy uczą się chwytania, obracania, trzymania czy samodzielnego jedzenia. Ponadto pomagają w czasie ząbkowania. Ich jedzenie masuje dziąsła i koi ból towarzyszący wyrzynaniu się zębów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.