Mleko ryżowe – przepis, właściwości, korzyści i przeciwwskazania

Mleko ryżowe to napój roślinny wykonany z ryżu. Ceni się go z uwagi na walory odżywcze i właściwości prozdrowotne, ale i za to, że jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego w przypadku wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Jakie są korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem napoju ryżowego? Jak go zrobić i używać?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcegoMleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko ryżowe bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 47,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,28 g białka,
  • 9,17 g węglowodanów,
  • 5,28 g cukrów,
  • 0,30 g błonnika.

Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w 100 g 0,97 g tłuszczów, w tym:

  • 0 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,63 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,31 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru to produkt zawierający 0 mg witaminy C,63,0 µg RAE witaminy A, 0,47 mg witaminy E,42,0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,03 mg witaminy B1,
  • 0,14 mg witaminy B2,
  • 0,39 mg witaminy B3,
  • 2,10 mg witaminy B4,
  • 0,15 mg witaminy B5,
  • 0,04 mg witaminy B6,
  • 2,00 µg witaminy B9,
  • 0,63 µg witaminy B12.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w sobie:

  • 118 mg wapnia,
  • 0,20 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 56,0 mg fosforu,
  • 27,0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 39,0 mg sodu, 0,13 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0,28 mg manganu i 2,20 µg selenu.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 240 g (1 porcja)
Wartość energetyczna47,0 kcal113 kcal
Białko0,28 g0,67 g
Węglowodany9,17 g22,0 g
Cukier5,28 g12,67 g
Błonnik0,30 g0,72 g
Tłuszcz0,97 g2,33 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0,63 g1,50 g
Tłuszcze wielonienasycone0,31 g0,75 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów2,00 µg4,80 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,14 mg0,34 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,39 mg0,94 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,15 mg0,35 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,09 mg
Witamina B9 - kwas foliowy2,00 µg4,80 µg
Witamina B4 - cholina2,10 mg5,04 mg
Witamina B12 - kobalamina0,63 µg1,51 µg
Witamina A208 i.u.499 i.u.
Witamina A63,0 µg RAE151 µg RAE
Retinol63,0 µg151 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,47 mg1,13 mg
Witamina D1,00 µg2,40 µg
Witamina D42,0 i.u.101 i.u.
Witamina K0,20 µg0,48 µg
Wapń118 mg283 mg
Żelazo0,20 mg0,48 mg
Magnez11,00 mg26,4 mg
Fosfor56,0 mg134 mg
Potas27,0 mg64,8 mg
Sód39,0 mg93,6 mg
Cynk0,13 mg0,31 mg
Miedź0,04 mg0,09 mg
Mangan0,28 mg0,68 mg
Selen2,20 µg5,28 µg
Woda89,3 g214 g

Co to jest mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to zwyczajowa nazwa napoju przygotowanego na bazie ryżu białego, rzadziej brązowego. Proces jego produkcji polega na namoczeniu i zmiażdżeniu ryżu, a następnie odcedzeniu go. Traktuje się je jako organiczną, wegańską alternatywę dla mleka odzwierzęcego.

Jaki jest skład mleka ryżowego? W zależności od receptury, ale i producenta, znajduje się w nim nie tylko ryż, ale także woda, oleje roślinne, często sól, witaminy i minerały (zwykle wapń, żelazo czy witaminy z grupy B).

Wartości odżywcze mleka ryżowego

Mleko ryżowe w porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów, mniej wapnia i białka. Nie ma w nim cholesterolu oraz laktozy.

Porcja 100 g produktu dostarcza około 60 kcal. Obecne są w niej także:

  • tłuszcze (0,9 g, w tym tłuszcz nasycony 0,1 g),
  • węglowodany (12,2 g, w tym cukry 8 g),
  • białko (0,2 g),
  • błonnik (0,2 g)
  • sól (0,1 g).

Właściwości i korzyści zdrowotne mleka ryżowego

Mleko z ryżu może być stosowane w kuchni jako zamiennik mleka krowiego w niemal każdym posiłku. Ponieważ ma delikatny smak, może być używane do gotowania, pieczenia i do spożywania na surowo.

Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie mleka ryżowego bez dodatku cukru? Produkt:

  • jest zasobny w różne cenne związki chemiczne, witaminy i minerały,
  • jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego sprawdza się w diecie wegan i wegetarian (jest pozbawiony składników pochodzenia mlecznego),
  • ponieważ nie zawiera cukru mlekowego laktozy, jest idealny dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy,
  • ponieważ nie ma w nim typowym alergenów mleka krowiego, takich jak np. kazeina, mleko ryżowe mogą pić osoby uczulone na mleko krowie,
  • ponieważ mleko ryżowe zawiera fitosterole, które mają dobry wpływ na redukcję złego cholesterolu, napój z ryżu redukuje poziom złego cholesterolu HDL,
  • z uwagi na to, że mleko ryżowe to produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, może być stosowany przez osoby na diecie niskotłuszczowej,
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi (sterole roślinne wywierają aktywny wpływ na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego),
  • jest produktem lekkostrawnym (pozbawiony błonnika). Łagodzi stany zapalne układu trawiennego, pomaga przy biegunce, pomaga leczyć problemy związane z niewłaściwym funkcjonowaniem żołądka i jelit.

Mleko z ryżu może być stosowane także do celów kosmetycznych. Ma bowiem działanie nawilżające i łagodzące, niweluje stany zapalne.

Mleko ryżowe – przeciwwskazania

Napój ryżowy nie jest odpowiedni dla wszystkich konsumentów. Kto nie powinien pić mleka ryżowego? Przede wszystkim napojem ryżowym nie mogą być karmione małe dzieci. Ma to związek z tym, że ryż cechuje większe stężenie arsenu niż pozostałych upraw zbożowych. Wysoka podaż ryżu w postaci mleka ryżowego, kleiku ryżowego czy dań z ryżem może wywołać przewlekłe zatrucie arszenikiem.

Z uwagi na to, że mleko ryżowe jest bogate w szybko wchłaniane węglowodany, pochodzące ze skrobi, nie powinny go pić osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Trzeba także ostrożnie korzystać z mleka ryżowego na diecie redukcyjnej. Z uwagi na duży udział węglowodanów, ostatecznie jest ono nieco bardziej kaloryczne niż mleko krowie.

Mleka ryżowego nie powinny też konsumować alergicy (alergenem są białka ryżu) oraz osoby borykające się z nadwrażliwością na oleje roślinne.

Ze spożywaniem mleka ryżowego wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Potencjalnie zagrożenia to:

  • wysypka, obrzęk ust, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny w przypadku alergii na białka ryżu,
  • wzrost poziomu arsenu, który w nadmiarze może być toksyczny,
  • nadmiar cukru, gdy jest dodawany do produktu, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, cukrzyca typu 2 i próchnica,
  • niedobory żywieniowe. Problemem może być brak pełnowartościowych białek (zawiera mniej białka niż mleko krowie), witamin i minerałów w przypadku osób, które polegają wyłącznie na mleku ryżowym.

To dlatego trzeba dbać o różnorodność spożywanych produktów, a w przypadku wątpliwości bądź potrzeby wsparcia w zakresie zdrowej diety skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

Mleko ryżowe – przepis

Gdzie kupić mleko ryżowe? Okazuje się, że jest to produkt łatwo dostępny. Można go nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym, nie tylko ze zdrową czy ekologiczną żywnością.

Napój ryżowy można także przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne są tylko takie składniki jak biały ryż (1 szklanka) i woda mineralna niegazowana (1 litr), także sitko oraz gaza.

Jak zrobić mleko ryżowe? Ryż wsyp do miski, dodaj 2 szklanki wody i pozostaw na 12 godzin. Dodaj pozostałą wodę, zmiksuj całość, przelej przez sito wyłożone gazą. Mleko zlej do butelki, przechowuj je w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka