Trwa ładowanie...

Czyści jelita z toksyn i zalegających złogów. Pozbędzie się pasożytów

Avatar placeholder
31.08.2024 16:12
W Polsce dodajemy do herbaty, Marokańczycy je kiszą. Remedium na zaparcia i pasożyty
W Polsce dodajemy do herbaty, Marokańczycy je kiszą. Remedium na zaparcia i pasożyty (Getty Images)

Źródło witaminy C, antyoksydantów, a dzięki kiszeniu - także bakterii probiotycznych. W kuchni marokańskiej, arabskiej i indyjskiej to prawdziwy przysmak i wsparcie dla jelit. Choć jest niezwykle egzotyczny, to bez problemu można przygotować go w zaciszu domowej kuchni.

spis treści

1. Serce i jelita będą wdzięczne

Podobnie jak świeże cytryny, z których latem robimy lemoniadę, a jesienią dodajemy do herbaty, tak i kiszone cytryny są źródłem witaminy C. To silny antyoksydant, który nie tylko wspomaga układ odpornościowy do walki z infekcjami, ale przede wszystkim zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Dzięki fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom, a także wzbogacając mikrobiotę jelitową. Dodatkowo kiszonki, w tym i cytryny poddane procesowi fermentacji, stanowią ważny element w walce z pasożytami, w szczególności z glistą ludzką, owsikami czy tasiemcem. Poza witaminą C oraz witaminami z grupy B w kiszonych cytrynach znajdziemy kluczowy dla serca magnez oraz potas, a także wapń i żelazo.

Kiszone cytryny to źródło witaminy C, potasu, żelaza i bakterii kwasu mlekowego
Kiszone cytryny to źródło witaminy C, potasu, żelaza i bakterii kwasu mlekowego (Getty Images)
Zobacz film: "Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia"

Choć dla wielu kiszenie cytryn może się wydawać abstrakcją, to tak przygotowane owoce są prawdziwym specjałem, zwłaszcza w Maroko. Dodaje się je do sosów, koktajli, jogurtów i dań na bazie mięsa, a nawet deserów. Mają niepowtarzalny aromat i smak - są kwaśne, a jednocześnie słone i intensywnie cytrusowe.

2. Weź kilogram cytryn. Przysmak gotowy w parę chwil

Ten egzotyczny przysmak jednocześnie jest banalny w przygotowaniu. Wystarczą cytryny i sól, opcjonalnie można eksperymentować z przyprawami tj. goździki, cynamon czy rozmaryn.

Składniki:

  • 10 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn,
  • 10 cytryn do wyciśnięcia soku,
  • 150 g soli morskiej gruboziarnistej, do tego 1 łyżeczka soli na każdą cytrynę,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • kilka kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

Wszystkie cytryny dokładnie wyszoruj, z dziesięciu wyciśnij sok, pozostałe dziesięć ponacinaj na krzyż. W miejsce nacięcia umieść łyżeczkę soli i dociśnij owoce. 150 g soli rozpuść w 400 ml gorącej wody. Cytryny umieść w dużym słoju, dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko solanką. Jeśli owoce wystają ponad poziom wody, dolej wody przegotowanej tak, aby zakrywała cytryny. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciemne, suche miejsce na co najmniej miesiąc.

Choć przygotowanie kiszonych cytryn trwa dosłownie kilka chwil, to w oczekiwaniu na efekt trzeba uzbroić się w cierpliwość. Owoce będą najsmaczniejsze po upływie sześciu do nawet ośmiu tygodni. Po ukiszeniu cytryny warto przechowywać w lodówce, gdzie zachowają swój smak i właściwości przez długi czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze