Trwa ładowanie...

Kiszenie ogórków - zalety, metody, przepis

 Kinga Olchowy
Kinga Olchowy 23.11.2021 11:44
Kiszenie ogórków to bardzo popularna praktyka, która pozwala nadać tym warzywom charakterystyczny smak i zachować wszystkie wartości odżywcze
Kiszenie ogórków to bardzo popularna praktyka, która pozwala nadać tym warzywom charakterystyczny smak i zachować wszystkie wartości odżywcze (AdobeStock)

Kiszenie ogórków to bardzo popularna praktyka, która pozwala nadać tym warzywom charakterystyczny smak i zachować wszystkie wartości odżywcze. Tak przygotowane ogórki sprawdzają się jako dodatek do dań głównych, imprezowa przekąska, a także podstawa zup. Jak przygotować kiszone ogórki i o czym warto pamiętać?

spis treści

1. Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Korzyści z edzenia kiszonek jest mnóstwo. Przede wszystkim zawierają mnóstwo cennych bakterii, które wspierają mikroflorę jelitową, chronią przed infekcjami i wzmacniają ogólną odporność organizmu.

W czasie kiszenia ogórków, ale także innych warzyw czy owoców, powstaje kwas mlekowy, w którym znajdują się bakterie z grupy Lactobacillus. Wykazują one pozytywny wpływ na organizm i zapobiegają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych.

Zobacz film: "Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji"

Jedzenie kiszonek pozwala dodatkowo zniwelować problem zaparć i dolegliwości żołądkowych, a także dostarcza mniej kalorii, niż wybieranie warzyw i owoców w surowej czy gotowanej postaci.

2. Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Wiadomo, że najwięcej witamin i najmniej sztucznych nawozów mają ogórki z własnej uprawy lub od zaufanych rolników. Warto wybierać te, o których wiemy, że nie są dodatkowo wzbogacane chemicznymi środkami wspierającymi wzrost. Warto też sięgać po ogórki gruntowe zamiast tych szklarniowych – ich smak znacznie się różni.

Ogórki do kiszenia powinny być świeże i dobrze oczyszczone. Najlepiej też, jeśli mają prosty kształt – wówczas łatwiej ułożyć je w słoiku, a następnie z niego wyjmować.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Do czego wykorzystać kiszone ogórki?

Kiszone ogórki idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadów – zarówno do dań z sosem, jak i wytrawnych naleśników czy klasycznych ziemniaków z kotletem. Pokrojone w plasterki idealnie sprawdzą się do burgera.

Jeśli do słoika włożymy starte ogórki, po ukiszeniu zyskamy bazę do pysznej zupy ogórkowej, która będzie odpowiednio kwaśna i świetnie sprawdzi się podczas chłodnych, zimowych popołudni.

Ogórki kiszone są także doskonałą zimną przekąską podczas imprez rodzinnych czy spotkań ze znajomymi.

4. Idealne kiszone ogórki

Aby przygotować idealne kiszone ogórki, potrzebujemy przede wszystkim dużego, wyparzonego, jałowego słoika. Może być on szklany, ale równie dobrze sprawdzi się gliniane, wysokie naczynie lub garnek.

Składniki na kiszone ogórki:

  • ok. 1 kg ogórków gruntowych
  • niewielka główka czosnku
  • pęczek świeżego kopru (z kwiatostanem)
  • ok. 1 litr wrzącej wody
  • kawałek chrzanu wraz z liśćmi
  • ok. 2 łyżek soli kamiennej
  • opcjonalnie: liść dębu, chrzanu lub winorośl

Z tych składników można przygotować 2 duże słoiki ogórków kiszonych. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i lekko osuszyć. Korzeń chrzanu warto pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Główkę czosnku należy obrać i oddzielić wszystkie ząbki.

Następnie wszystkie składniki należy podzielić po równo względem ilości słoików, których chcemy użyć. Następnie na dno każdego naczynia należy ułożyć część kopru, kilka ząbków czosnku oraz kawałek chrzanu i wybrany liść. Następnie należy pionowo ułożyć ogórki, ciasno je upychając. Na wierzch warto wyłożyć resztę składników oraz (poziomo) kilka najmniejszych ogórków, jeśli się zmieszczą.

Tak przygotowany słoik należy po brzegi zalać zalewą solną. Aby ją zrobić, należy do gotującej się wody wrzucić i rozpuścić 2 płaskie łyżki soli kamiennej. Nie zaleca się używania jodowanej, bo może ona zmienić smak ogórków.

Solankę należy lekko ostudzić, a następnie rozlać do słoików. Na wierzch warto położyć liść dębu lub chrzanu, a następnie dobrze zakręcić wszystkie naczynia. Tak przygotowane ogórki należy odstawić w ciepłe miejsce (ok. 20 stopni) na 3 dni, a następnie przełożyć je do chłodnego miejsca – piwnicy, ganku lub spiżarni.

Ogórki są gotowe już po 2 tygodniach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze