Trwa ładowanie...

"Czysta piętnastka 2021". Opublikowano listę najzdrowszych warzyw i owoców

 Karolina Rozmus
10.08.2021 18:48
"Czysta piętnastka" 2021. Opublikowano listę najzdrowszych warzyw i owoców
"Czysta piętnastka" 2021. Opublikowano listę najzdrowszych warzyw i owoców (GettyImages)

Amerykańska grupa aktywistów z organizacji EWG co roku publikuje listę "czystych" warzyw i owoców, a także spis tych najbardziej skażonych pestycydami, których lepiej unikać. Co znajduje się na liście "czystej piętnastki" z bieżącego roku? Dobór produktów zaskoczy niejednego.

spis treści

1. "Czysta piętnastka" – sięgaj bez obaw

Environmental Working Group to organizacja non-profit, która zrzesza m.in. badaczy czy prawników, którzy zajmują się ochroną środowiska i kontrolują takie obszary jak zanieczyszczenia wody i żywności czy rolnictwo.

Oto lista najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców:

  1. awokado,
  2. kukurydza,
  3. ananas,
  4. cebula,
  5. papaja,
  6. zielony groszek,
  7. bakłażan,
  8. szparagi,
  9. brokuł,
  10. kapusta,
  11. kiwi,
  12. kalafior,
  13. pieczarki,
  14. melon miodowy,
  15. melon kantalupa.
Zobacz film: "Sposoby mycia owoców i warzyw"

2. "Brudna dwunastka 2021", czyli co siedzi w warzywach i owocach

Wśród sztandarowych działań EWG jest coroczne publikowanie listy najbardziej skażonych pestycydami płodów rolnych, a także tych, które zawierają ich najmniej. Na liście "Brudnej dwunastki" w 2021 znalazły się m.in. truskawki, liście szpinaku czy jarmużu, a także jabłka, seler naciowy czy pomidory.

Pomidory zamykają niechlubną listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców
Pomidory zamykają niechlubną listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców (GettyImages)

Te warzywa i owoce są w największym stopniu skażone środkami ochrony roślin, a niektóre z nich – jak delikatne, zielone liście szpinaku – w dużym stopniu chłoną także metale ciężkie.

Pestycydy w rolnictwie, rozumiane jako środki ochrony roślin, są nieodzowne, bo chronią przed szkodnikami i pozwalają uzyskać efektywne plony. Jednak kluczem jest rozsądne ich stosowanie. Nadmiar pestycydów, kumulujących się w wielu warzywach i owocach, może być szkodliwy dla zdrowia.

Do czego może doprowadzić kontakt z pestycydami, rozumiany zarówno jako pracę ze szkodliwymi środkami ochrony roślin, jak i spożywaniem skażonych nimi produktów?

  • zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów,
  • choroby neurodegeneracyjne – m.in. choroba Parkinsona czy Alzheimera,
  • astma i alergie,
  • zaburzenia hormonalne,
  • wady rozwojowe u dzieci.

Czy to znaczy, że z diety należy wyeliminować jarmuż, nektarynki czy truskawki, zajmujące niechlubne pierwsze miejsce "Brudnej dwunastki"?

Nie, zdaniem EWG przede wszystkim warto kupować żywność ekologiczną, a także świadomie wybierać częściej produkty z "Czystej piętnastki"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze