Czyszczą jelita jak miotełka. Wspierają układ nerwowy, pomagają pozbyć się oponki z brzucha
Otręby są często pomijane i przegrywają na przykład z płatkami owsianymi. Tymczasem to prawdziwa skarbnica cennych minerałów i błonnika, który jelita kochają.
1. Nie tylko płatki owsiane
W kontekście zdrowej diety najczęściej mówi się o warzywach i owocach. Tymczasem na wyciągnięcie ręki jest bardzo zdrowy produkt, który choć często pomijany, może być cennym wsparciem dla organizmu.
Chodzi o otręby, które zupełnie niesłusznie przegrywają często np. z płatkami owsianymi.
Warto je wypróbować, bo świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadań i zdrowych przekąsek.
Otręby to efekt uboczny procesu mielenia zboża. Mogą pochodzić m.in. z owsa, pszenicy, żyta, orkiszu czy gryki. Co istotne, każdy rodzaj otrębów wpływa korzystnie na zdrowie.
2. Skarbnica błonnika
Otręby obfitują w błonnik, a także proteiny i węglowodany, przez co są bardzo odżywcze.
Błonnik sprzyja utrzymywaniu prawidłowej wagi i pomaga tym, którzy chcą zdrowo schudnąć. Dzięki niemu dłużej jesteśmy syci, co pomaga w zwalczeniu zgubnego podjadania między posiłkami.
Ponadto wspiera funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Pomaga usuwać resztki pokarmowe i chroni przed ich zaleganiem w jelitach. Nie bez powodu nazywany jest szczotką, która "wymiata" złogi jelitowe.
Na tym jednak nie koniec, włączając otręby do codziennej diety, dostarczamy organizmowi cennych witamin (zwłaszcza tych z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego) oraz minerałów, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl