Trwa ładowanie...

Dania, które kocha każdy z nas. Mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca

Kilka rodzajów żywności jest szczególnie szkodliwe dla serca. Niestety większość z nich znajduje się na liście naszych ulubionych dań. Które z nich znajdują się na cenzurowanym? Badacze to sprawdzili.

Zobacz film: "Wysoki cholesterol Polaków. Niepokojące dane naukowców"

spis treści

1. Ryzyko rozwoju chorób serca

Nie ma takiego jedzenia, które byłoby bezpośrednią przyczyną chorób serca. Są jednak takie pokarmy i takie połączenia, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń.

Szczególną ostrożność powinni zachować zwłaszcza ci, u których w rodzinie pojawiały się nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa czy cukrzyca. Dodatkowym czynnikiem ryzyka jest otyłość i niewłaściwy poziom cholesterolu (hipercholesterolemia).

Które pokarmy mogą nam szkodzić, wpływając na poziom cholesterolu we krwi albo powodując wzrost ciśnienia tętniczego?

2. Pizza pepperoni

Połączenia serca i przetworzonych produktów mięsnych może zwiększać ryzyko chorób serca
Połączenia serca i przetworzonych produktów mięsnych może zwiększać ryzyko chorób serca (Getty Images)

American Heart Association (AHA) ostrzega, że spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze trans i tłuszcze nasycone obarczone jest podwyższeniem poziomu cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL.

Kiełbasa pepperoni, szynka, salami w towarzystwie żółtego sera obficie pokrywającego wierzch pizzy może być wyjątkowo złym wyborem dla tych, którzy powinni kontrolować poziom lipidów.

Zdaniem badaczy wysokoprzetworzone produkty mięsne mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Istnieje badanie wskazujące, że 50 g wędliny dziennie podnosi to ryzyko aż o 42 proc.

Czas na zrezygnowanie z pizzy na dobre? Niekoniecznie – dietetycy przekonują, że wystarczy zrezygnować z określonych dodatków na rzecz większej ilości warzyw i cieńszego ciasta.

Do tego oczywiście umiar – jeden kawałek pizzy raz na jakiś czas nie będzie zagrożeniem dla zdrowia.

3. Produkty bogate w sód

Dieta wysokosodowa jest zagrożeniem dla większości z nas – jej konsekwencje widoczne są po latach, ale wówczas skutki mogą być nieodwracalne. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca – za to odpowiedzialny jest nadmiar soli w diecie.

A sól, podobnie jak cukier, jest niemal wszędzie i często dobrze się maskuje. Niemal 70 proc. soli, jaką przyswajamy na co dzień, pochodzi z produktów przetworzonych – w tym żywności gotowej do spożycia. To nie tylko wędliny czy konserwy mięsne i rybne.

Sól ukrywa się także w pieczywie – od 0,32 g aż do 1,78 g sodu na 100 g produktu.

Kanapka z serem, wędliną i korniszonami? Zapomnij – takie śniadania mogą uszkadzać naczynia krwionośne, nadmiernie obciążać nerki, przyczyniać się do nadciśnienia, a nawet niewydolności serca.

4. Ryba z frytkami czy schabowy z ziemniakami?

Co ma wspólnego brytyjskie chips&fish, które pokochał już cały świat z polskim obiadem – schabowym z ziemniakami? Całkiem sporo.

Smażenie w głębokim tłuszczu nie tylko wpływa na kaloryczność posiłku – niebezpieczne dla układu sercowo-naczyniowego są zwłaszcza tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Tych nie brakuje w obu potrawach.

Częste spożywanie potraw smażonych może podnosić poziom cholesterolu LDL i obniżać poziom HDL, zaburzając równowagę pomiędzy dwiema frakcjami lipidów. To z kolei może przekładać się na tworzenie blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.