Trwa ładowanie...

Danie z cykorią i jabłkami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:19
Danie z cykorią i jabłkami
Danie z cykorią i jabłkami

Danie z cykorią z dodatkiem jabłek to nie tylko pyszne i oryginalne połączenie dwóch składników. To także istna bomba witaminowa i źródło ważnych substancji odżywczych. Cykoria bowiem zawiera mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii.

Składniki:

  • 1 główka cykorii,
  • 1/2 główki kapusty włoskiej,
  • 1 jabłko,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie204,51 kcal
Białka7,33 g
Węglowodany17,54 g
Tłuszcze13,31 g
Błonnik5,31 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Cykorię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kapustę także opłucz i poszatkuj. Jabłko przemyj, obierz ze skóry i wyjmij rdzeń. Pokrój je, najlepiej w wąskie paseczki. W dużej salaterce połącz kawałki cykorii, kapusty oraz jabłka i wymieszaj. Skrop sałatkę oliwą z oliwek oraz octem i znów przemieszaj. Posyp wszystko orzechami włoskimi. Podawaj na świeżo, możesz też skropić sokiem z cytryny.

Komentarz:

Cykoria jest niskokaloryczna, ale sycąca. Zawiera witaminy A, B i C. Jabłko także wspomaga trawienie i system immunologiczny, jak również jest bogate w witaminy A, B1, B2, C i E. Warto sięgnąć po ten przepis.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze