Danie z cykorią i jabłkami
Danie z cykorią z dodatkiem jabłek to nie tylko pyszne i oryginalne połączenie dwóch składników. To także istna bomba witaminowa i źródło ważnych substancji odżywczych. Cykoria bowiem zawiera mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii.
Składniki:
- 1 główka cykorii,
- 1/2 główki kapusty włoskiej,
- 1 jabłko,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 204,51 kcal |
Białka | 7,33 g |
Węglowodany | 17,54 g |
Tłuszcze | 13,31 g |
Błonnik | 5,31 g |
Przygotowanie:
Cykorię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kapustę także opłucz i poszatkuj. Jabłko przemyj, obierz ze skóry i wyjmij rdzeń. Pokrój je, najlepiej w wąskie paseczki. W dużej salaterce połącz kawałki cykorii, kapusty oraz jabłka i wymieszaj. Skrop sałatkę oliwą z oliwek oraz octem i znów przemieszaj. Posyp wszystko orzechami włoskimi. Podawaj na świeżo, możesz też skropić sokiem z cytryny.
Komentarz:
Cykoria jest niskokaloryczna, ale sycąca. Zawiera witaminy A, B i C. Jabłko także wspomaga trawienie i system immunologiczny, jak również jest bogate w witaminy A, B1, B2, C i E. Warto sięgnąć po ten przepis.