Trwa ładowanie...

Dba o jelita i serce. Smakuje jak mieszanka kiwi, truskawek i melona

Avatar placeholder
Milena Górecka 31.01.2024 13:59
Pyszny, słodki i niesamowicie zdrowy. Ten owoc to prawdziwa bomba witamin i minerałów
Pyszny, słodki i niesamowicie zdrowy. Ten owoc to prawdziwa bomba witamin i minerałów (Getty Images)

Czerwone kiwi wyróżnia się żółtym miąższem i charakterystycznym, zaczerwienionym rdzeniem. To owoc bardzo słodki, wartościowy odżywczo i - co najważniejsze - dostępny również w Polsce. Czerwone kiwi można kupić w popularnych marketach. Dlaczego warto?

spis treści

1. Składniki odżywcze czerwonego kiwi

Czerwone kiwi jest niskokalorycznym (42 kalorie) i bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Należą do nich:

1.1. Węglowodany i błonnik

Owoc czerwonego kiwi dostarcza 10,1 g węglowodanów, z czego 6,2 g to cukry proste, zapewniające szybki przypływ energii. Zawiera również 2,1 g błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i dba o jelita.

Zobacz film: "Minikiwi. Coraz popularniejszy owoc"

1.2. Minerały

W czerwonym kiwi znajdziemy 23,5 mg wapnia, kluczowego dla mocnych kości i zębów, a także 11,7 mg magnezu, który odgrywa ważną rolę w pracy mięśni i układu nerwowego. Owoc jest także źródłem 90 mg miedzi, niezbędnej dla prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych.

1.3. Witaminy

Istotnym atutem czerwonego kiwi jest wysoka zawartość witaminy C (64 mg), przyczyniającej się do wzmocnienia odporności i zwalczania wolnych rodników. Owoc dostarcza również 35,9 mcg beta-karotenu, antyoksydantu, który wspiera zdrowie skóry i oczu, oraz 84,2 mcg luteiny i zeaksantyny, składników ważnych dla zdrowia wzroku. Znajdujące się w czerwonym kiwi witaminy E (1 g) i K (27,8 mg) przyczyniają się z kolei m.in. do ochrony komórek i krzepnięcia krwi.

2. Jak smakuje czerwone kiwi?

Czerwone kiwi charakteryzuje się słodszym i bardziej tropikalnym profilem smakowym niż tradycyjne, zielone kiwi. Ma subtelne nuty jagodowe, w efekcie czego wielu osobom przypomina mieszankę kiwi, truskawek i melona. Słodycz tego owocu jest bardziej wyraźna niż w zielonym kiwi, co czyni go popularnym wyborem dla osób, które preferują mniej kwaśne owoce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze