Trwa ładowanie...

Orzechowe desery na zdrowie!

Avatar placeholder
10.02.2016 14:49
Orzechowe desery na zdrowie!
Orzechowe desery na zdrowie!

Orzechy włoskie zawierają wiele substancji o działaniu prozdrowotnym. Są bogatym źródłem witaminy E, często określanej mianem witaminy młodości i płodności. Obecne są w nich, w dużych ilościach, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto witamina E i nienasycone tłuszcze poprawiają wygląd skóry, zwiększając jej nawilżenie oraz jędrność.

spis treści

1. Orzechy włoskie jako posiłek

Orzechy włoskie można spożywać jako przekąskę pomiędzy posiłkami albo w postaci pysznych deserów. Jako dodatek do sałatek lub płatków śniadaniowych nadadzą im subtelną nutę smaku. Są dostępne przez cały rok, mimo że ich zbiór następuje we wrześniu. Można je przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce lub zamrażarce przez cały rok. Dzięki temu zachowują największą wartość odżywczą. Jedna garść orzechów włoskich zawiera 2,6 g kwasu alfa-linolenowego (ALA), który należy do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Zaleca się, aby w ciągu dnia kobiety spożywały 1,1 g, a mężczyźni 1,6 g kwasu alfa-linolenowego.

6 mało znanych faktów o orzechach
6 mało znanych faktów o orzechach [9 zdjęć]

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników

zobacz galerię
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Orzechowe ciasteczka

Składniki:

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki,
  • 3/4 szklanki białej mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 200 g tofu,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do jednej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj orzechy. Natomiast w drugiej rozgnieć tofu i wymieszaj z oliwą z oliwek, brązowym cukrem, syropem klonowym oraz wanilią. Za pomocą łyżki połącz zawartość obu misek. Następnie nakładaj łyżką ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 10–12 minut, do momentu zbrązowienia krawędzi.

Wartość odżywcza 1 ciasteczka:

  • kalorie – 50 kcal,
  • tłuszcz – 3 g,
  • tłuszcze nasycone – 0,5 g,
  • białko – 1 g,
  • węglowodany – 5 g,
  • cholesterol – 0 mg,
  • sód – 14 mg,
  • błonnik – 0,5 g.

3. Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej marchewki,
  • sok z 1 dużej pomarańczy,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka miodu płynnego lub naturalnego podgrzanego w mikrofalówce (30 sek.),
  • 1/2 szklanki pokrojonych ananasów z puszki,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce dokładnie wymieszaj marchew, sok pomarańczowy, wanilię, oliwę z oliwek, miód oraz ananasa. Następnie stopniowo dodawaj uprzednio przesianą przez sitko mąkę, sodę, przyprawy oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wylej do formy do pieczenia (forma babki lub tzw. keksówka) albo przełóż do foremek na babeczki, tak zwanych muffinek.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie – 336 kcal,
  • tłuszcz – 9,3 g,
  • tłuszcze nasycone – 1,2 g,
  • białko – 5,3 g,
  • węglowodany – 61,6 g,
  • cholesterol – 0 mg,
  • sód – 14 mg,
  • błonnik – 4,0 g,
  • witamina A – 6902 jm,
  • witamina E – 1,3 mg/IU,
  • magnez – 46,1 mg.

Przedstawione powyżej przepisy z orzechami włoskimi stanowią świetną propozycję na zdrowy podwieczorek. Połączone z kubkiem zielonej herbaty nie tylko poprawią samopoczucie, ale i korzystnie wpłyną na zdrowie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze