Trwa ładowanie...

Dewastują trzustkę, doprowadzają ją do ruiny. Zrezygnuj jak najszybciej

Avatar placeholder
02.09.2023 11:40
Te produkty wyrzuć z diety. Trzustka ci podziękuje
Te produkty wyrzuć z diety. Trzustka ci podziękuje (Getty Images)

Trzustka to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Odpowiada za produkcję hormonów związanych z gospodarką węglowodanową oraz bierze udział w istotnych procesach trawiennych. W jaki sposób o nią zadbać? Najlepiej wyeliminować z diety kilka produktów.

spis treści

1. Najgorsze produkty dla trzustki

Trzustka odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych oraz wytwarza hormony. Bez niej prawidłowa przemiana materii w organizmie jest niemożliwa.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jaką krzywdę możemy jej wyrządzić nieprawidłową dietą.

Trzustka długo może nie dawać sygnałów, że coś jej dolega. Jednak, gdy już zaczyna boleć, to zwykle oznacza coś poważnego, np. ostre zapalenie tego narządu. Kiedy dochodzi do ostrego stanu zapalnego trzustki i przestaje ona dobrze funkcjonować, enzymy przez nią produkowane w sposób niekontrolowany uwalniają się do jamy brzusznej.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Takie zjawisko jest niezwykle niebezpieczne. Na szczęście możemy zminimalizować ryzyko wystąpienia problemów trzustkowych. Jak to zrobić?

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o zdrową dietę.

2. Alkohol

Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy ograniczyć, jest alkohol. Nie jest tajemnicą, że spożywany w nadmiernych ilościach zaburza pracę całego organizmu. Jak wpływa na trzustkę?

Alkohol jest przyczyną ponad połowy przewlekłych zapaleń trzustki i ponad jednej trzeciej przypadków jej ostrego zapalenia. Regularne picie nadmiernych ilości tego trunku niszczy struktury trzustki, które produkują enzymy trawienne oraz insulinę.

3. Papierosy

Kolejną używką, która nie wpływa dobrze na pracę trzustki, są papierosy. Podobnie jak alkohol wpływają one na pojawienie się stanów zapalnych tego narządu.

Jak przekonują eksperci, wpływ na trzustkę może mieć każdy wypalony papieros.

4. Trzustka nie lubi tłuszczu i słodyczy

Nikogo nie powinien dziwić fakt, że lekkostrawne pożywienie dobrze wpływa na układ pokarmowy. Powinniśmy również dbać o to, by nasza dieta była różnorodna i zbilansowana, i by nie występowały w niej produkty wysoce przetworzone.

Czym nie powinniśmy "żywić" trzustki?

Okazuje się, że tłuste potrawy obciążają ten organ i spowalniają jego pracę. Z naszego jadłospisu powinny zniknąć np. smażone frytki, ociekające tłuszczem ziemniaki czy mięso panierowane. Produkty te zalicza się do ciężkostrawnych. Obciążają one trzustkę i mogą prowadzić do stanów zapalnych.

Również nadmierne spożycie cukru może prowadzić do stanów zapalnych w obrębie trzustki. Te z kolei mogą powodować rozwój cukrzycy. Pamiętajmy także, że słodycze wpływają na wzrost masy ciała, a następnie rozwój nadwagi i otyłości.

Jeśli chcemy, by nasza trzustka pracowała prawidłowo, unikajmy spożywania ciast, kremów czy słodkich batoników. Pamiętajmy, że cukier znajdziemy także w keczupie, płatkach śniadaniowych czy nawet w pieczywie. Cukry zawarte w takim jedzeniu wpływają na wydzielanie insuliny, która z kolei stymuluje podziały komórkowe w trzustce.

Taki niekontrolowany podział komórek przyczynia się do zwiększenia ryzyka nowotworu.

5. Tych warzyw i owoców unikaj

Czym zastąpić słodycze? Możemy postawić na owoce i warzywa. Jednak nie wszystkie będą dobrze wpływać na trzustkę.

Jeśli po spożyciu niektórych warzyw i owoców dostrzegamy występowanie wzdęć i bólu brzucha, to powinniśmy z nich zrezygnować. Należą do nich:

  • śliwki,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • groszek,
  • cebula,
  • por,
  • kapusta.

6. Podroby

Na pracę trzustki niekorzystnie wpływają także podroby. Mogą zawierać także sterydy, hormony wzrostu czy antybiotyki. Jeśli chcemy, by ten organ pracował prawidłowo, wybieramy mięsa chude, jak kurczak czy indyk. Zadbajmy także o dietetyczny sposób ich przygotowania, czyli grillowane lub gotowane na parze.

Wskazane są także ryby.

7. Za te produkty trzustka nam podziękuje

Na trzustkę doskonale wpływa jedzenie owoców, które zawierają przeciwutleniacze. Dobrym wyborem jest np. borówka amerykańska. Nie rezygnujmy także z czerwonych winogron. Zawierają one resweratrol, który jest znakomitym przeciwutleniaczem - zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych i zmniejsza stan zapalny.

W naszej diecie powinien znaleźć się także szpinak, który poprawia funkcjonowanie trzustki. Szpinak jest źródłem roślinnej sekretyny. To hormon wydzielany w organizmie, biorący udział w procesie trawienia. Pobudza on trzustkę do produkcji soku.

A jakie napoje będą zbawienne dla trzustki? Naukowcy przekonują, że regularne picie naparu z zielonej herbaty może pomóc zapobiec rakowi trzustki.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze