Dewastuje mózg, powoli go wykańczając. Lepiej natychmiast wyrzuć z kuchni
Przez żołądek do zdrowego mózgu? Naukowcy przekonują, że w tym stwierdzeniu nie ma krzty przesady. Co robić, by zachować jego młodość na dłużej? Eksperci zdradzają, jakie produkty "karmią" mózg, a jakie go dewastują.
1. Przez żołądek do zdrowego mózgu
18 marca obchodzimy Europejski Dzień Mózgu. To doskonała okazja, aby wzbogacić swoją wiedzę na temat tego ważnego narządu. Niestety, Polacy nagminnie zaniedbują zdrowie mózgu, o czym świadczy plaga chorób neurologicznych.
Lekarze alarmują, że dramatycznie rośnie liczba przypadków demencji. Według oficjalnych statystyk, w Polsce z tą chorobą zmaga się 600 tys. osób. Jednak specjaliści nie mają wątpliwości, że te dane są nieoszacowane.
Pogorszenie sprawności umysłowej jest konsekwencją starzenia, ale upośledzeniu funkcji poznawczych możemy zapobiegać na różne sposoby. Jednym z nich jest dieta.
- Nie możemy zapominać, że wpływ żywienia na zdrowie, także na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, jest bardzo istotny. Wszystkie produkty, które działają przeciwzapalnie, będą chronić nasz mózg, natomiast te, które działają prozapalnie, będą uruchamiać całą kaskadę immunologicznych zdarzeń i pobudzać mechanizmy stanu zapalnego - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska, neurolog z Grupy LUX MED.
2. Te produkty "karmią" mózg
Zatem co jeść, by mózg działał na pełnych obrotach? Naukowcy z Harvardu przekonują, że spożywanie zielonych warzyw liściastych jest kluczem do zdrowia tego organu.
- Zdecydowanie powinniśmy jak najczęściej jeść zielone warzywa liściaste takie jak roszponka, rukola, szpinak czy jarmuż, ponieważ działają one przeciwzapalnie. Tak samo jak czerwone owoce i czerwone wino wytrawne. Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy. Gdybyśmy już od dziecka żywili się zdrowo, to wielu schorzeń moglibyśmy uniknąć - przekonuje dr Filipek-Gliszczyńska.
- Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminy z grupy B. Badania pokazują, że stany takie jak depresja i demencja są często powiązane z ich niedoborem. Są również bogate w kwas foliowy, witaminę E, potas, żelazo, magnez i błonnik pokarmowy - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n.o zdrowiu Hanna Stolińska i dodaje, że zielone warzywa liściaste zawierają także wysoki poziom luteiny, która wspomaga nasz mózg i oczy.
Ponadto ekspertka przekonuje, że zwiększone spożycie błonnika pokarmowego wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na depresję. Jej słowa potwierdza badanie opublikowane w 2021 roku na łamach "Complementary Therapies in Medicine".
Co jeszcze powinno znaleźć się na naszej liście zakupów, aby nasz mózg był odpowiednio "odżywiony"?
- Jagody i inne fioletowe owoce, które zawierają dużo przeciwutleniaczy. Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli np. tłuste ryby morskie, które zmniejszają ryzyko demencji i udaru mózgu. Orzechy i gorzka czekolada, które są źródłem witaminy E i przeciwutleniaczy. Te produkty będą zbawiennie wpływały na nasz mózg - wylicza dr Stolińska.
W trosce o zdrowie mózgu nie można również zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu.
3. Te produkty wykańczają mózg
A jakie pożywienie będzie szkodziło temu organowi? Najbardziej destrukcyjne dla mózgu są używki, czyli alkohol, papierosy i substancje psychoaktywne. Jednak to nie wszystko.
Okazuje się, że wiele innych produktów może negatywnie wpływać na pamięć, IQ, funkcje poznawcze i nastrój. Wyniki badania opublikowanego w 2017 roku na łamach czasopisma "Alzheimer's & Dementia" wykazały, że osoby, które często sięgają po produkty bogate w cukier, mają gorszą pamięć, mniejszą ogólną objętość mózgu i znacznie mniejszy hipokamp.
- Gdy spożywamy za dużo cukru, z czasem nasz mózg zaczyna się go domagać, traktować jak nagrodę i wpadamy w błędne koło uzależnienia. Cukier w prosty sposób stymuluje ośrodek nagrody. Jednak nadmiar glukozy, uruchamiając kaskadę procesów biochemicznych, może wtórnie osłabiać procesy poznawcze, prowadząc nawet do choroby Alzheimera. Mówi się nawet, że choroba Alzheimera to "cukrzyca mózgu" - wyjaśnia dr Filipek-Gliszczyńska.
- Nasz mózg uwielbia dopaminę, dlatego cukier i inne niezdrowe jedzenie, po które sięgamy, faktycznie powoduje jej wystrzał w naszym mózgu. Oczywiście mózg potrzebuje energii, ale na pewno nie powinien jej dostarczać cukier spożywany w nadmiarze - dodaje dr Stolińska.
Na czarnej liście znajduje się również żywność przetworzona. Zaliczamy do nich chociażby warzywa w słoikach (przez proces konserwowania) i owoce w syropie. Żywnością najbardziej przetworzoną są słodycze, parówki, pasztety, słone przekąski, zupy w proszku, płatki śniadaniowe. Badania udowadniają, że dieta bogata w ultraprzetworzoną żywność zwiększa ryzyko depresji, stanów lękowych i zaburzeń snu.
- Jeśli miałabym dać proste zalecenia żywieniowe chroniące nasz mózg, to sugerowałabym, by unikać przetworzonej żywności - radzi dr Filipek-Gliszczyńska.
Dr Stolińska podnosi, że słone produkty mogą sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu, a w konsekwencji utrudniać dopływ krwi do mózgu oraz obniżać koncentrację.
- Jedzenie żywności przetworzonej w nadmiarze zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, depresji czy stanów lękowych. Mówimy tu głównie o tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, kwasach tłuszczowych trans, nadmiaru soli i niskiej ilości przeciwutleniaczy. To nie służy naszemu mózgowi i go nie odżywia. Żywność przetworzona może też mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne - przekonuje ekspertka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl