Trwa ładowanie...

Na komórki rakowe działa jak brzytwa. Przeciwnowotworowy mocarz

 Katarzyna Prus
16.11.2023 11:53
Te warzywa chronią przed rakiem. Sekretem jest niewielka molekuła
Te warzywa chronią przed rakiem. Sekretem jest niewielka molekuła (Getty Images)

Choć wiele osób nie przepada za brukselką, to jest jeden poważny argument, który powinien ich przekonać do zmiany zdania. Warzywa kapustne zawierają związki, które hamują rozwój nowotworów.

spis treści

1. Warzywa krzyżowe oczyszczają organizm

Warzywa krzyżowe mają szczególne właściwości zdrowotne. Zawdzięczają to związkom, które mogą pomóc w detoksykacji organizmu i zmniejszeniu stanu zapalnego.

Przeciwnowotworowa dwunastka "krzyżowców" to: kapusta biała i czerwona, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.

Brukselka i inne warzywa kapustne pomagają walczyć z rakiem
Brukselka i inne warzywa kapustne pomagają walczyć z rakiem (Getty Images)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Z czego wynika ich zdrowotna moc?

- Warzywa kapustne zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mają zdolność do indukowania enzymów o właściwościach detoksykacyjnych, wskutek czego dochodzi do biotransformacji substancji kancerogennych - tłumczyła dr Ewa Malczyk, technolog żywności i żywienia z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej z Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie.

Ponadto te związki mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.

2. Molekuła o wielkiej mocy

Istotną rolę odgrywa zawarty w warzywach krzyżowych indolo-3-karbinol, związek siarki. Indole mogą zapobiegać rozwojowi m.in. raka piersi, płuc, trzustki czy wątroby.

Badał to m.in. zespół prof. Piera Paolo Pandolfiego. Naukowcy pracowali nad identyfikacją molekuł, które regulują i aktywizują gen PTEN. Jego zadaniem jest zapobieganie rozwojowi raka, ale jednocześnie jest to najczęściej wyciszany gen w procesie rozwoju nowotworów.

Odkryto, że inny gen - WWP1, który odgrywa rolę w rozwoju nowotworów, wytwarza enzym hamujący aktywność PTEN. Tymczasem może temu właśnie przeszkodzić niewielka molekuła indolo-3-karbinolu, zawarta w warzywach kapustnych.

Potwierdziły to badania na myszach, które zmodyfikowano tak, by łatwo rozwijały się u nich nowotwory. Okazało się, że podawanie zwięrzętom tego związku prowadziło do wyłączenia WWP1 i aktywizacji PTEN.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze