Dieta dr Dąbrowskiej - opinie, jadłospis, efekty, przepisy
Dieta dr Dąbrowskiej (inaczej post dr Dąbrowskiej) pomaga oczyścić organizm, pozbyć się toksyn, a także zrzucić zbędne kilogramy. Podczas tej leczniczej głodówki można jeść tylko owoce i warzywa.
1. Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej?
Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych i już od ponad 20 lat zajmuje się zagadnieniem wpływu sposobu odżywiania na zdrowie. W latach 90. XX wieku opracowała założenia diety owocowo-warzywnej, której celem jest wzmocnienie organizmu oraz pobudzenie jego naturalnych zdolności do samoleczenia.
Dr Dąbrowska uważa, że dzięki okresowym głodówkom można odkwasić organizm, oczyścić go z toksyn, przyspieszyć metabolizm, zapobiec groźnym chorobom, a nawet wyleczyć niektóre schorzenia.
2. Jadłospis w diecie dr Dąbrowskiej
Post dr Dąbrowskiej zawiera plan żywienia, który powinien być stosowany maksymalnie przez sześć tygodni. W zależności od tego, co zaleci lekarz, post owocowo-warzywny może trwać tylko kilka dni.
Podstawą jadłospisu w diecie dr Dąbrowskiej są warzywa oraz owoce, które należy jeść na surowo (jako surówki), świeżo wyciskane soki, ponieważ wtedy są bogate w przeciwutleniacze, witaminy, minerały, enzymy oraz błonnik. Dieta dr Dąbrowskiej dopuszcza też spożywanie tych produktów po ugotowaniu lub uduszeniu.
Jednak nie każdy z nas dobrze znosi jedzenie wyłącznie surowych warzyw i owoców – dieta dr Dąbrowskiej może skutkować bólami brzucha lub wzdęciami. W takich przypadkach jest wskazane przejście na kilka dni na dietę sokową (można pić soki owocowo-warzywne, herbaty ziołowe, wodę, wywary warzywne) lub zastosowanie diety w wersji gotowanej.
Dieta owocowo-warzywna pozwala na pozbycie się toksyn oraz zalegających resztek pokarmu. Aby wzmocnić efekt oczyszczający, dieta dr Dąbrowskiej powinna być uzupełniona o ruch. Post dr Dąbrowskiej zaleca spacery, gimnastykę, pływanie, ćwiczenia na siłowni. Detoks organizmu może też ułatwić korzystanie z sauny, masaże, zabiegi fizykoterapeutyczne, hydrokolonoterapia.
Dieta opiera się na warzywach i owocach, jednak nie wszystkie z nich są polecane w tym planie żywieniowym. Oto produkty, jakie są zalecane:
- warzywa – o niskiej zawartości skrobi, czyli np. marchew, buraki, rzodkiewka, seler, pietruszka, kapusta, brokuł, kalafior, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, por, dynia, cukinia, sałata;
- owoce – o niskiej zawartości cukrów, czyli np. grejpfruty, cytryny, jabłka, jagody.
Dieta dr Dąbrowskiej zaleca również zielone soki, czyli wyciskanie na świeżo z liściastych warzyw, takich jak seler naciowy, natka pietruszki, pokrzywa, botwina, szpinak, jarmuż, kapusta, sałata, kiełki, szczaw, trawa pszeniczna.
Potrawy w czasie diety dr Dąbrowskiej można doprawiać ziołami oraz niektórymi przyprawami (niewskazana jest sól, zamiast niej warto stosować zioła prowansalskie, kminek, koperek, natkę).
A co dieta dr Dąbrowskiej proponuje do picia? Przede wszystkim wodę mineralną, która przyspiesza proces oczyszczania organizmu, ale również herbaty ziołowe, herbaty owocowe, soki owocowe i warzywne, kompoty bez dodatku cukru, wywary warzywne.
W czasie diety nie można jeść mięsa, roślin strączkowych, pieczywa, mleka, nabiału, zbóż, olejów, orzechów, produktów na bazie mąki, cukru, słodyczy, ziemniaków i słodkich owoców (takich jak banany, gruszki, winogrona). Nie wolno również pić kawy, czarnej herbaty, alkoholu ani palić papierosów.
Dieta dr Dąbrowskiej powinna być przeprowadzana pod nadzorem lekarza, który ustali długość postu. Na początku diety mogą się pojawić problemy trawienne związane z przyjmowaniem dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Należy wtedy na pewien czas zrezygnować z surowych produktów i jeść gotowane potrawy.
W pierwszej fazie diety dr Dąbrowskiej należy być przygotowanym na tzw. kryzysy ozdrowieńcze, których typowymi objawami są: osłabienie, biegunki, nudności i wymioty, bóle głowy, bóle stawów, bezsenność, stany podgorączkowe. Po kilku dniach nieprzyjemne dolegliwości powinny ustąpić, a samopoczucie wrócić do normy.
Dietę stosuje się od kilku dni do kilku tygodni (zwykle sześć tygodni). A co później? Post w założeniu jest kuracją czasową, która pozwala oczyścić organizm. Po zakończeniu diety Dąbrowskiej należy odżywiać się zdrowo, ale mniej restrykcyjnie. Menu dalej powinno bazować na produktach naturalnych, czyli owocach i warzywach, ale powinny się w nim znaleźć również ziarna, rośliny strączkowe, a także produkty pochodzenia zwierzęcego i zdrowe oleje.
3. Efekty diety dr Dąbrowskiej
Kto powinien przejść na tę dietę? Okresowa lecznicza głodówka jest wskazana dla osób zdrowych, które chcą profilaktycznie zadbać o siebie. Efekty diety dr Dąbrowskiej są bardzo odczuwalne. Ta dieta oczyszcza z toksyn, dodaje energii, poprawia samopoczucie, likwiduje problemy ze snem, pamięcią oraz koncentracją. Kuracja oczyszczająca może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym i skutecznie wydłużać życie.
Dieta ta polecana także osobom o obniżonej odporności, które często cierpią na infekcje. Poza tym korzyści z diety Dąbrowskiej mogą odczuć osoby chorujące na alergie, niedoczynność tarczycy, stwardnienie rozsiane, migreny oraz choroby skórne, takie jak łuszczyca, egzema, trądzik. Polecana jest także osobom z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową.
Dieta dr Dąbrowskiej nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci, młodzież w okresie dojrzewania. Nie należy przechodzić na dietę w zaawansowanym stadium nowotworu, przy cukrzycy typu I, nadczynności tarczycy oraz przy schorzeniach psychicznych. Przeciwwskazaniem do diety dr Dąbrowskiej jest też przyjmowanie niektórych leków, np. cytostatyków oraz hormonów sterydowych.
Należy pamiętać o tym, że dieta dr Dąbrowskiej nie spełnia wymogów zdrowego odżywiania i nie może być stosowana bez konsultacji z lekarzem. Większość dietetyków nie wypowiada się pozytywnie o tej diecie. Dieta dr Dąbrowskiej zaliczana jest do grupy diet eliminacyjnych, w której znajduje się też dieta dr Atkinsa czy dieta Kwaśniewskiego.
4. Przepisy na smaczne dania
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na smaczne dania z diety dr Dąbrowskiej.
4.1. Jak zrobić spaghetti pomidorowe
Aby przygotować spaghetti pomidorowe według diety dr Dąbrowskiej potrzebne będą:
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- ⅔ szklanki passaty pomidorowej
- 4 suszone pomidory z saszetki
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- płatki chili
- oregano
- kurkuma
- pieprz
- sól himalajska
Sposób przygotowania spaghetti pomidorowego według diety dr Dąbrowskiej jest następujący: suszone pomidory trzeba zalać wrzątkiem i zostawić na jakiś czas. Cukinię trzeba obrać ze skórki, a następnie zrobić z niej makaron omijając pestki.
Następnie do małego rondla trzeba wrzucić pomidory pokrojone w drobną kostkę, ⅔ szklanki passaty pomidorowej, odsączone i drobno pokrojone suszone pomidory oraz kilka posiekanych listków bazylii.
W dalszej kolejności musimy wycisnąć ząbek czosnku i dodać niewielkie ilości chili, bazylii, oregano, kurkumy, pieprzu i soli himalajskiej. Później całą zawartość rondla należy poddusić, a do gorącego sosu dodać gotowy makaron z cukinii i często mieszać. Teraz wystarczy, że makaron zmięknie i mamy gotowe spaghetti pomidorowe!
4.2. Rosół według dr Dąbrowskiej
Oto składniki niezbędne od przygotowania diety dr Dąbrowskiej:
- 4-5 marchwi
- 2 pietruszki
- mały seler
- 10 cm pora
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 5-6 gałązek natki pietruszki
- sól himalajska, pieprz
Sposób przygotowania? Do garnka wlać 2,5 litra przefiltrowanej wody. Następnie trzeba dodać do niej 4-5 marchew, pietruszki, seler i pora w ilościach podanych wyżej i wstawić garnek na palnik i dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i spłaszczone nożem owoce jałowca.
Po zagotowaniu wody trzeba zmniejszyć ogień i zostawić na małym ogniu na 2 godziny, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania należy opalić na palniku cebulę i wrzucić na 15 minut do wywaru oraz dodać czosnek.
Po zakończeniu gotowania z wywaru trzeba wyjąć wszystkie warzywa oraz dodać natkę pietruszki, sól himalajską i dużo pieprzu, a z wyjętej marchewki zrobić makaron. Gotowe!
4.3. Przepis na makaron koreański
Co jest potrzebne, aby przygotować makaron koreański według przepisu dr Dąbrowskiej?
- 2 marchwie
- 2 garście szpinaku
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- płatki chili
- kurkuma (opcjonalnie)
- sól himalajska
- pieprz
Oto sposób przygotowania makaronu koreańskiego według dr Dąbrowskiej: w pierwszej kolejności trzeba pokroić cebulę w cieniutkie paseczki cebulę i zeszklić na patelni. Następnie trzeba zdjąć ją z palnika i odstawić na później.
Następnie z obranych i umytych marchewek robimy makaron. Taki marchewkowy makaron trzeba poddusić na patelnii posypać solą. Makaron musi być podduszany do czasu aż porządnie zmięknie. Gdy makaron zacznie się zwijać, trzeba dodać połówkę zielonej i czerwonej papryki i regularnie mieszać.
Kiedy makaron stanie się bardzo miękki, a papryka będzie podduszona, należy dodać wyciśnięte ząbki czosnku i zeszkloną cebulę, a następnie posypać płatkami chili, dodać pieprz, sól himalajską i kurkumę, a na koniec szpinak, który wymieszać z resztą dania.