Trwa ładowanie...

Dieta fenotypowa – założenia i efekty

Dieta fenotypowa, zwana również metaboliczną, jest układana pod kątem indywidualnych potrzeb pacjenta. Jej podstawą jest analiza różnych badań oraz kod metaboliczny, który można poznać, wykonując test na nietolerancję pokarmową. Jakie są jej założenia, cele i efekty?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Co to jest dieta fenotypowa?

Dieta fenotypowa to indywidualna dieta metaboliczna, czyli szczególny sposób żywienia realizowany w oparciu o spersonalizowany jadłospis. Ten jest opracowany z myślą o konkretnej osobie, nie grupie populacyjnej o różnych potrzebach i stanie zdrowia.

Główną zasadą diety metabolicznej jest eliminacja składników pokarmowych nietolerowanych przez organizm, które powodują stan zapalny. Reakcję alergiczną wywoływać może właściwie wszystko. Do najbardziej popularnych produktów alergizujących należy białko mleka krowiego, ale także zboża zawierające gluten, orzechy, owoce morza, jajka czy truskawki, czyli podstawowe produkty obecne w typowej diecie.

Dlaczego unikanie alergenów w pożywieniu jest ważne? Spożywanie pokarmów nietolerowanych przez organizm skutkuje zaburzeniami pracy układu pokarmowego i wchłaniania składników odżywczych. Dokuczają wzdęcia, zaparcia, bóle głowy, bóle stawów lub trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.

2. Jak przejść na dietę fenotypową?

Prace nad dietą fenotypową poprzedza wstępna diagnostyka, obejmująca zarówno badania laboratoryjne krwi, jak i moczu i często kału. Aby rozpocząć dietę fenotypową, należy także ustalić swój fenotyp, czyli kod metaboliczny.

Wynik otrzymuje się robiąc test na nietolerancję pokarmową. To badanie krwi, które pozwala zidentyfikować produkty alergizujące w diecie.

Fenotyp to zespół cech anatomicznych, fizjologicznych i biochemicznych organizmu o podłożu dziedzicznym, które można obserwować i mierzyć. To zatem nie tylko wygląd zewnętrzny (kolor włosów, kolor skóry czy kształt nosa), ale i budowa ciała (wzrost, waga, budowa i ułożenie narządów wewnętrznych) czy fizjologia, czyli czynności życiowe oraz morfologia.

Cechy fenotypowe są kształtowane przez geny, ale i czynniki środowiskowe, takie jak klimat, styl życia czy warunki bytowe. Jaki to ma wpływ na dietę? Fenotyp sprawia, że niektóre pokarmy wywołują niepożądane reakcje i mają negatywny wpływ na metabolizm.

3. Założenia diety fenotypowej

Ponieważ fenotypy różnią się między sobą, dieta fenotypowa jest spersonalizowana. Jadłospis, przepisy i zalecenia opracowuje dietetyk po wcześniejszym wykonaniu badań i analizie ich wyników oraz poznaniu kodu metabolicznego pacjenta. Koszt testu na nietolerancję pokarmową wraz z programem żywieniowym zaczyna się zwykle od kwoty 1000 zł.

Założeniem diety fenotypowej jest zaspokojenie potrzeb danej osoby. Ponieważ jadłospis jest odpowiednio zbilansowany, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu narządów i ustroju. Zaopatruje organizm w substancje odżywcze niezbędne do oczyszczenia, wzmocnienia i prawidłowego działania organizmu.

Wspomaga profilaktykę chorób dietozależnych, sprzyja nabywaniu tolerancji na szkodliwe czynniki, chroni i wspomaga odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Ponieważ dieta fenotypowa ma wpływ na regulację mikroflory przewodu pokarmowego oraz poprawę wchłaniania składników odżywczych, znacznie poprawia ogólny stan zdrowia zarówno osób chorych, jak i zdrowych.

4. Efekty diety fenotypowej

Stosowanie diety fenotypowej reguluje metabolizm, przez co składniki odżywcze są lepiej wchłaniane. Pomaga także wyeliminować reakcje alergiczne, podnosi odporność organizmu. Jej efektem jest także utrata zbędnych kilogramów (spowodowana eliminacją produktów wywołujących alergie).

Dzięki spożywaniu produktów dopasowanych do potrzeb organizmu można wspierać wewnętrznie, a i uzupełniać niedobory pokarmowe charakterystyczne dla danego fenotypu. Inne efekty stosowania diety fenotypowej to unormowanie ciśnienia krwi, poprawa funkcjonowania narządów wewnętrznych, a także oczyszczenie, odżywienie i regeneracja organizmu na poziomie komórkowym.

5. Dla kogo dieta fenotypowa?

Dieta fenotypowa polecana jest szczególnie osobom:

  • zmagającym się z nadwagą i otyłością. Wielu specjalistów jest zdania, że nadwaga to skutek przewlekłego stanu zapalnego, który wywołuje ukrytą alergię, czyli nietolerancję pokarmową,
  • borykającym się z alergią i nietolerancją (stosuje się ją jako element prewencji wtórnej alergii pokarmowych),
  • cierpiącym na choroby przewlekłe (wspomaga profilaktykę, kontrolowanie i leczenie wielu chorób),
  • uprawiającym sport,
  • kobietom planującym ciążę,
  • chcącym zdrowo się odżywiać i optymalnie zaspokajać potrzeby swojego organizmu.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.