Dietetyczka skoczków narciarskich zdradza, czego nie tkną. "Reżim wagowy"

W tej niezwykle wymagającej dyscyplinie sportowej dieta to jeden z kluczowych elementów. Co jedzą polscy skoczkowie, by zachować mistrzowską formę? - Popularne autorskie triki sportowców, jak słynna bułka z bananem Adama Małysza, sprawdzają się idealnie - zdradza Aleksandra Pięta, dietetyczka sportowa, która odpowiada za żywienie kadry polskich skoczków.

Co trafia na żywieniową "czarną listę" sportowców?Co trafia na żywieniową "czarną listę" sportowców?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Dietetyczny rygor

Skoki narciarskie to dyscyplina, w której nie ma miejsca na kompromisy żywieniowe. - W skokach narciarskich masa ciała jest bardzo istotna. Można powiedzieć, że przestrzeganie rygoru dietetycznego to dla skoczków część "treningu". Ich dieta musi być zbilansowana, zróżnicowana oraz indywidualnie dopasowana - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Aleksandra Pięta, dietetyczka sportowa, która odpowiada za żywienie kadry polskich skoczków.

- Wydatki energetyczne skoczków narciarskich są dużo niższe niż np. biegaczy narciarskich. Jest to mniej więcej 2000-2500 kcal dziennie, a czasem nawet i mniej, podczas gdy u biegaczy zapotrzebowanie energetyczne może sięgać nawet 5000 kcal - dodaje.

- Te ilości są mniejsze szczególnie bezpośrednio przed zawodami, kiedy tak naprawdę skoczkowie szlifują konkretne kwestie techniczne i ten trening nie jest już tak intensywny fizycznie jak wcześniej - w okresie przygotowawczym - dodaje.

W skokach narciarskich dieta jest jednym z kluczowych elementów
W skokach narciarskich dieta jest jednym z kluczowych elementów © Getty Images

Efekty takiego żywienia widać wyraźnie po wadze zawodników. Skoczek narciarski waży przeciętnie 55-57 kg, a w przypadku wyższych zawodników - masa ciała sięga 60 kg.

- Czasem dieta, którą stosują zawodnicy, ma na celu redukcję tkanki tłuszczowej, która powinna wynosić tylko do ok. 8-10 proc. Wiadomo, że zawodnik powinien być jak najlżejszy, z zachowaniem dobrego stanu zdrowia i zdolności wysiłkowych, by jego skoki były jak najdłuższe, co dotyczy przede wszystkim dużych skoczni - tłumaczy dietetyczka.

- Dieta redukcyjna wiąże się czasem z ryzykiem niedoborów. Jeśli więc jakiegoś składnika brakuje, mimo diety bogatej w odpowiednie porcje węglowodanów, białek i tłuszczów, stosujemy suplementację. Podstawą jest jednak zawsze racjonalne żywienie połączone z odpowiednim nawodnieniem - zaznacza.

Jadłospis skoczka

Czego nie może zabraknąć w diecie skoczka?

- Na pewno podstawowego źródła energii, czyli węglowodanów, najlepiej w formie pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, ryżu czy kasz, np. jaglanej, gryczanej. Jest tu jednak pewien wyjątek. Jeśli tuż przed zawodami zależy nam na szybkim zastrzyku energii, sięgamy po prostszą formę węglowodanów - białe pieczywo, owoce czy biały ryż z owocami, wafle z dżemem - tłumaczy dietetyczka.

- Popularne są także autorskie triki sportowców, jak chociażby słynna bułka z bananem Adama Małysza, która sprawdzi się tu idealnie - dodaje.

Dietetyczka tłumaczy, że w takim jadłospisie nie może też zabraknąć dobrych źródeł białka, takich jak jajka, chude mięso w postaci drobiu, królika czy chudej wołowiny i ryb, a także strączków czy produktów fermentowanych. Może to być np. kefir, maślanka czy skyr.

Równie istotne są zdrowe tłuszcze - szczególnie roślinne - oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy i nasiona, a także tłuszcz rybi.

Czego nie zje skoczek?

A co w takim razie trafia na żywieniową "czarną listę" sportowców?

- Po pierwsze fast foody i wszelkie przetworzone produkty jak ciastka, słodycze, słone przekąski czy batony z dużą zawartością tłuszczu oraz słodkie napoje. Ponadto alkohol, który znacząco osłabia regenerację organizmu. Oczywiście w wyjątkowych sytuacjach, np. podczas wakacji czy świąt, można sięgnąć po "zakazane produkty", ale trzeba uważać na ilości, bo w tym sporcie jest nacisk na utrzymanie odpowiedniej masy ciała - tłumaczy ekspertka.

Czy przy takiej presji dochodzi do zaburzeń odżywiania?

- Jest takie ryzyko, bo wiąże się to ze specyfiką tej dyscypliny - reżimem wagowym. Niestety uprawianie sportu, zwłaszcza wyczynowego, wiąże się z ogromną presją. To samonapędzająca się maszyna, którą podsyca także internet, a często nie jest to pozytywna mobilizacja, tylko zwyczajnie hejt - zwraca uwagę ekspertka.

- Takie warunki niestety sprzyjają zaburzeniom odżywiania, które wiążą się bezpośrednio z naciskiem psychicznym. Takie zjawiska są aktualnie w sporcie coraz częstsze - przyznaje dietetyczka.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka