Dietetyczne przepisy – kaloryczność, zasady, efekt jo-jo
Wielu osobom wydaje się, że przygotowanie dietetycznych przepisów wymaga dużej wiedzy i pomocy specjalistów. Jednak wbrew pozorom dietetyczne przepisy są bardzo proste i łatwo je przygotować. Dietetyczne przepisy nie wymagają ani wyszukanych składników, ani też dłuższego czasu przygotowania. Wystarczy tylko trzymać się pewnych zasad.
1. Dietetyczne przepisy – kaloryczność
Skuteczne dietetyczne przepisy mają przede wszystkim obniżoną zawartość kaloryczną. Opracowując dietetyczne przepisy, należy trzymać się ustalonego wcześniej dziennego limitu kalorii. Obecnie jest to dość proste, ponieważ w internecie można znaleźć bardzo dużo gotowych przepisów i wskazówek jak przygotować dietetyczny przepis i zmniejszyć ilość kalorii.
Jest również bardzo ważne, aby przygotowując danie według dietetycznego przepisu trzymać się receptury i nie dodawać do dania nic "od siebie". Może to bowiem negatywnie wpłynąć na kaloryczność dietetycznego przepisu. Ważne jest jednak, aby nasz dietetyczny przepis miał odpowiednią ilość kalorii, tak aby nasz metabolizm nie zwolnił i aby nie przekroczyć dziennej ilości kalorii.
2. Dietetyczne przepisy – zasady
Aby obniżyć kaloryczność i otrzymać bardziej dietetyczne przepisy trzeba postępować według kilku prostych zasad. Jeśli wdrożymy je w życie, stworzymy wiele dietetycznych przepisów.
Po pierwsze należy smażyć potrawy na łyżce oliwy z oliwek lub w ogóle zrezygnować z tłuszczu. W dietetycznych przepisach smażenie na małej ilości tłuszczu lub duszenie i gotowanie skutecznie obniża kaloryczność potraw.
Dietetyczne przepisy zawierają duże ilości warzyw. Warzywa są źródłem błonnika, który daje uczucie sytości, a przy okazji warzywa mają mało kalorii. Przygotowując dietetyczne przepisy, trzeba cały czas kontrolować kaloryczność poszczególnych składników. Może się zdarzyć, że jeden składnik dodany spontanicznie do dietetycznego przepisu sprawi, że stanie się on bombą kaloryczną.
Dietetyczne przepisy zawierają również wiele przypraw, które nadają cudowny smak i aromat prostym w gruncie rzeczy składnikom, co pomaga oszukać nasze kubki smakowe. Zdecydowanie należy zastąpić wieprzowinę drobiem i wołowiną, a tłuste kiełbasy szynkami, najlepiej własnej produkcji. Dietetyczne przepisy wykorzystują również chude sery, zamiast typowego żółtego sera.
W większości dietetycznych przepisów wykorzystuje się produkty dietetyczne.
3. Dietetyczne przepisy – efekt jo-jo
Efektem stosowania dietetycznych przepisów jest utrata masy ciała. Jednak to jak skuteczna będzie utrata wagi dzięki stosowaniu dietetycznych przepisów, zależy od tego, jak zachowamy się po schudnięciu. Niestety efekt jo-jo jest częsty szczególnie w przypadku nagłej utraty wagi i szybkiego powrotu do dawnych nawyków żywieniowych. Jednak jest kilka sposobów, aby uniknąć efektu jo-jo.
ZOBACZ TAKŻE:
Gdy schudniemy, nie należy od razu porzucać dietetycznych przepisów. Należy powoli zwiększać kaloryczność dietetycznych przepisów, a niektóre z nich wprowadzić na stałe do swojej diety. Czasem wystarczy tylko delikatnie zmodyfikować dietetyczne przepisy, aby odpowiadały one zwiększonemu zapotrzebowaniu na kalorie.
Dietetyczne przepisy to nie wszystko. Kolejnym elementem, który pomoże uniknąć efektu jo-jo, jest kontynuowanie aktywności fizycznej.
Utrzymanie efektów diety wymaga odpowiedniej motywacji. Nie należy się zatem zamykać w domu. Warto wychodzić do ludzi, nawiązywać nowe znajomości i cieszyć się swoim nowym wyglądem. Dobrze jest też zaprzyjaźnić się z ludźmi, którzy dbają zarówno o swoje ciało, jak i zdrowie, co daje dodatkową motywację do utrzymania efektów ćwiczeń i stosowania dietetycznych przepisów.