Dla jelit nie ma lepszej przyprawy. Pozbędziesz się wzdęć i bólu
Od zdrowych i sprawnie funkcjonujących jelit zależy zdrowie całego organizmu. Dlatego warto dbać o to, by nie zaczęły szwankować. Niezbędna jest więc odpowiednia dieta, w której nie powinno m.in. zabraknąć przypraw. Które z nich są szczególnie cenne?
1. Kurkuma
Kurkuma nie tylko poprawia smak ulubionych dań, ale posiada również właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe i przeciwbakteryjne.
To skarbnica cennych składników. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i K, olejki eteryczne, wapń, potas, magnez, żelazo oraz kurkuminę.
Po kurkumę powinny regularnie sięgać osoby skarżące się na wzdęcia, wrzody, biegunkę, a także stan zapalny błon śluzowych jelita i żołądka. Dobrze zadziała także na zespół jelita drażliwego oraz problemy z wątrobą i trzustką.
Jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność cennej kurkuminy, kurkumę najlepiej połączyć z tłuszczem i czarnym pieprzem.
2. Koper włoski
Nasiona kopru to blisko 30 cennych dla naszego organizmu związków. Wśród nich jest limonen i anetol, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i antynowotworowo.
Regularne jedzenie kopru włoskiego poprawi perystaltykę jelit i usprawni proces trawienny. Dieta wzbogacona o tę przyprawę zmniejszy także napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i zredukuje wzdęcia czy ból.
W jaki sposób jeść koper, by jego działanie prozdrowotne było najlepsze? Wystarczy zalać wrzątkiem jego nasiona. Tak przygotowany napar, możemy pić nawet trzy razy w ciągu dnia.
3. Goździki
W diecie przyjaznej jelitom powinny się też znaleźć goździki. Mają one korzystny wpływ na cały układ trawienny, pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów i wzmacniają odporność.
Ponadto pomagają niszczyć wolne rodniki, opóźnić proces starzenia się organizmu i zmniejszyć poziom cukru we krwi.
Dzięki zawartości eugenolu goździki świetnie sprawdzają się jako środek na pasożyty. Żucie goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust i zabija bakterie.
Napar na bazie goździków to skuteczny lek na zgagę, biegunkę, wzdęcia i bóle brzucha.
4. Kminek
Kminek znalazł zastosowanie w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz dróg żółciowych nie bez powodu. Ma działanie rozkurczowe żołądka i jelit. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje dopływ żółci do jelit.
Co więcej, ta popularna przyprawa łagodzi dolegliwości trawienne: wzdęcia, zgagę, biegunki, zaparcia czy ból brzucha. Owoce kminku zwyczajnego pobudzają apetyt, zmniejszają skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego i przyspieszają perystaltykę jelit.
Kminek ma również pozytywne działanie u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl