Trwa ładowanie...

Dla trzustki to solidny zastrzyk energii. Oczyści narząd z toksyn

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 27.07.2023 13:05
Trzustka uwielbia te produkty. Spożywaj codziennie, by zadbać o zdrowie i kondycję narządu
Trzustka uwielbia te produkty. Spożywaj codziennie, by zadbać o zdrowie i kondycję narządu (Getty Images)

Trzustka jest niewielkim, ale niezwykle istotnym dla naszego zdrowia organem, który pełni kluczowe funkcje w procesie trawienia. Dlatego tak ważne jest, aby ten mały, ale niezwykle istotny dla naszego zdrowia organ, działał sprawnie przez jak najdłuższy czas.

spis treści

1. W trosce o zdrowie trzustki

Trzustka to gruczoł wytwarzający enzymy, które są niezbędne do trawienia tłuszczów, węglowodanów i białek. Dodatkowo trzustka produkuje insulinę i glukagon, które są odpowiedzialne za przemianę węglowodanów. Niestety, istnieją pewne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób trzustki. Do najważniejszych z nich należą: regularne spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz dieta wysokotłuszczowa.

Ponadto na zdrowie trzustki mogą negatywnie wpływać niektóre choroby, takie jak kamica nerkowa, cukrzyca, mocznica, zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także zaburzenia autoimmunologiczne. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o zdrowie tego narządu, a częściowo można to zrobić poprzez dietę.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Szpinak to warzywo, które jest niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia, nie tylko ze względu na dużą ilość zawartego w nim żelaza. Zawiera również sekretynę, hormon tkankowy, który steruje procesami trawienia i jest wydzielany przez błonę śluzową jelit. Sekretyna pobudza produkcję soku trzustkowego, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania trzustki.

Z kolei wiśnie to owoce, które nie tylko są smaczne, ale również mają zdolność zapobiegania nowotworom trzustki, dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom. Mają również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi, a także pomagają w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Dodatkowo są bogate w kwasy owocowe i pektyny, które oczyszczają jelita ze szkodliwych substancji i pobudzają przemianę materii. Działają antybakteryjnie, oczyszczając cały przewód pokarmowy i pobudzając wydzielanie soków trawiennych.

2. Produkty, które wspomogą narząd

Kapusta to kolejne warzywo, które jest pełne antyoksydantów, a dokładniej glukozynolanów, czyli organicznych związków chemicznych występujących w warzywach kapustnych. Dieta bogata w kapustę zapobiega rozwojowi nowotworów, głównie raka piersi, prostaty, trzustki, płuc i żołądka. Ponadto, kapusta ma bardzo niską kaloryczność i zawiera witaminy A, C , E i K, a także siarkę, która pomaga organizmowi pozbyć się toksyn i zanieczyszczeń. Przy detoksykacji trzustki specjaliści polecają picie soku z kiszonej kapusty.

Brokuły to warzywa, które najlepiej spożywać na surowo, ponieważ wtedy stężenie flawonoidów jest w nich największe. Flawonoidy chronią tkanki trzustki przed działaniem wolnych rodników i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Wzmacniają również odporność organizmu, oczyszczają, działają przeciwzapalnie i moczopędnie.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne przeprowadziło badania, które potwierdziły, że bataty mieszczą się w górnej granicy niskiego indeksu glikemicznego, co oznacza, że powoli uwalniają glukozę do krwi. Dzięki temu dają długotrwałe uczucie sytości i korzystnie wpływają na pracę trzustki. Wzmacniają nie tylko pracę tego narządu, ale i śledziony. Dodatkowo zawierają duże ilości witaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie.

Borówki to owoce, które zawierają spore ilości witamin A, C, B1, B2 i P. Są również bogate w karoten, magnez, wapń, chrom, fosfor i siarkę. Substancje zawarte zarówno w owocach, jak i liściach borówek stymulują pracę trzustki, a także przyczyniają się do spadku glukozy we krwi. Zawarta w borówkach tanina pomaga wiązać toksyny i metale ciężkie, blokuje działanie toksycznych produktów przemiany materii oraz walczy z bakteriami.

3. Napoje, które oczyszczą trzustkę

Zielona herbata to napój, który ma pozytywny wpływ na stan trzustki. Jest to zasługa obecności w jej składzie EGCG, czyli składnika, który jest odpowiedzialny za niszczenie komórek nowotworowych. Galusan epigallokatechiny nie jest lekiem, ale redukuje ich negatywny wpływ na funkcjonowanie trzustki. Z tego względu zaleca się pić minimum jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie.

Celem oczyszczenia trzustki możemy pić napar z szałwii i rozmarynu. Do jego przygotowania wystarczy: gałązka rozmarynu, pięć liści szałwii, szklanka wody, miód pszczeli. Napar pijemy raz dziennie - po kolacji. Składniki sprawiają, że trzustka jest oczyszczona ze szkodliwych substancji, a stany zapalne są złagodzone.

Ostropest to roślina, która zawiera sylimarynę - składnik o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, który jest niezwykle pomocny w trakcie oczyszczania z toksyn trzustki i wątroby. Może być nawet stosowany podczas terapii zapalenia narządu odpowiedzialnego za wytwarzanie soków żołądkowych.

Napar z lukrecji i babki lancetowatej to stary domowy sposób, polecany przez lekarzy. Ten napar nie tylko oczyszcza, chroni, ale i leczy trzustkę. Mikstura pomoże oczyścić trzustkę z zalegających toksyn. Lecznicze działanie to wynik obecności w składzie korzenia lukrecji molekuły, która reguluje stężenie glukozy we krwi i działa przeciwzapalnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze