Dlaczego należy jeść więcej fioletowych warzyw i owoców?
Kosz pełen soczystych, purpurowych owoców i warzyw nie tylko pięknie wygląda, ale też może przynieść niezwykłe korzyści zdrowotne.
Najważniejszym dobroczynnym składnikiem fioletowych darów natury są antyoksydanty. Są one powszechnie znane z neutralizowania czynników odpowiedzialnych za starzenie się i powstawanie chorób. Sprawiają, że wyglądasz młodziej i poprawiają zdrowie.
Zgodnie z oświadczeniem Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ziemniaki o najciemniejszej barwie mają do czterech razy więcej właściwości przeciwutleniających od innych rodzajów tego warzywa. Ta sama zasada dotyczy pozostałych jarzyn i owoców: im ciemniejszy kolor, tym większa zawartość przeciwutleniaczy.
Śliwki suszone, modra kapusta, bakłażan, jeżyny, czarna porzeczka, czerwona cebula, ciemne winogrona – wszystkie mają naturalny pigment nadający im pięknej ciemnej barwy.
Barwnik ten zawiera flawonoidy, w tym resweratrol, który utrzymuje w normie ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy do walki z niektórymi rodzajami raka.
W skórce winogron obecne są także inne flawonoidy – antocyjany – wspomagające dodatkowo układ krążenia. Barwnik zawarty w żurawinie jest powszechnie znany z właściwości pomagających w stanach zapalnych układu moczowego.
Ciemne produkty naturalne mogą również poprawiać kondycję serca, mózgu i wzrok.
Analiza wyników najnowszych danych uzyskanych w ramach amerykańskiego Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (National Health and Nutrition Examination Study – NHANES) wykazała, że wśród osób, które spożywają ciemnoniebieskie owoce i warzywa istnieje mniejsze zagrożenie wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i obniżonego poziomu "dobrego” cholesterolu HDL. Takie osoby rzadziej mają nadwagę lub są otyłe.
Jak widać, istnieje wiele powodów, aby zajadać się fioletowymi, niebieskimi i czerwonymi owocami i warzywami. Oprócz tego, że świetnie wyglądają i smakują, obdarują nas wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Rodzina ciemnych roślin jest naprawdę pokaźna, a często też dość intrygująca: od fig, przez jagody, po nieco bardziej osobliwe fioletowe ziemniaki, kukurydzę i szparagi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.