Kiwi - charakterystyka i właściwości
Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Koktajle z kiwi są bardzo zdrowe. Inspiracji do przygotowania pysznych koktajli z kiwi nie brakuje. Warto wypróbować przepisy na koktajle z kiwi i np. z pietruszką, bananem lub pomarańczą.
W kiwi kalorii jest bardzo mało. Ilość kalorii w kiwi to ok. 61 kcal, więc biorąc pod uwagę właściwości kiwi, warto po nie sięgać nawet co dzień. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Zastanawiasz się jakich?
Zobacz także: Sałatka owocowa z kiwi
Kiwi - witamina C
Kiwi stanowi bogate źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie procesów starzenia oraz powstawanie uszkodzeń w obrębie DNA komórek.
Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B. Witaminy w kiwi to nie wszystko. Zawiera ono również potas, magnez, fosfor oraz cynku.
Zobacz także: Produkty bogate w witaminę C
Kiwi - właściwości przeciwzapalne
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, kiwi wykazuje właściwości przeciwzapalne. Regularne spożywanie tego owocu może się przyczynić do redukcji objawów towarzyszących zapaleniu kości i stawów.
Zobacz także: Leki przeciwzapalne – jak działają, wskazania
Kiwi - infekcje
Witamina C nadaje kiwi właściwości uszczelniające naczynia krwionośne oraz błony śluzowe. To z kolei zwiększa naturalną ochronę organizmu przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
Kiwi - zaburzenia snu
Zawartość związku uczestniczącego w procesach regulacji snu, tj. serotoniny nadaje kiwi właściwości łagodzące zaburzenia snu. Badania naukowe potwierdzają, że po 4 tygodniach spożywania tego owocu znacząco poprawia się jakość spania u osób dotkniętych zaburzeniami snu.
Zobacz także: Leczenie zaburzeń snu
Kiwi - poziom złego cholesterolu
Zawarte w owocu kiwi związki polifenolowe wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc.
Kiwi - poziom dobrego cholesterolu
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie owocu kiwi przez okres 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. To jeden z wielu powodów, dla których warto włączyć owoc kiwi do codziennej diety.
Zobacz także: Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol
Kiwi - układ pokarmowy
Zawarte w owocach kiwi składniki pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. To z kolei może mieć wpływ na redukcję bolesności brzucha, biegunek czy zaparć. Z tego względu zaleca się częste spożywanie owocu kiwi osobom dotkniętym zespołem jelita drażliwego.
Zobacz także: Jelito drażliwe - objawy, diagnostyka, leczenie
Kiwi - astma
Naukowcy potwierdzają, że obecność kiwi w codziennej diecie łagodzi objawy towarzyszące astmie. U osób poddanych badaniom naukowym zaobserwowano redukcję częstotliwości występowania charakterystycznego, świszczącego oddechu nawet o 44 proc. Poza tym, redukcji uległy również inne objawy, takie jak duszność, katar i kaszel.
Zobacz także: Astma wczesnodziecięca
Kiwi - wzrok
Zawarte w kiwi przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i spowalniają związaną z wiekiem progresję zwyrodnienia plamki żółtej. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może uchronić wzrok przed jaskrą.
Zobacz także: Jak poprawić wzrok?