Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Koktajle z kiwi są bardzo zdrowe. Inspiracji do przygotowania pysznych koktajli z kiwi nie brakuje. Warto wypróbować przepisy na koktajle z kiwi i np. z pietruszką, bananem lub pomarańczą.

W kiwi kalorii jest bardzo mało. Ilość kalorii w kiwi to ok. 61 kcal, więc biorąc pod uwagę właściwości kiwi, warto po nie sięgać nawet co dzień. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Zastanawiasz się jakich?

Zobacz także: Sałatka owocowa z kiwi

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

/ 9Kiwi - witamina C

Obraz
© Zdjęcie autorstwa weinstock / CC BY

Kiwi stanowi bogate źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie procesów starzenia oraz powstawanie uszkodzeń w obrębie DNA komórek.

Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B. Witaminy w kiwi to nie wszystko. Zawiera ono również potas, magnez, fosfor oraz cynku.

/ 9Kiwi - właściwości przeciwzapalne

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, kiwi wykazuje właściwości przeciwzapalne. Regularne spożywanie tego owocu może się przyczynić do redukcji objawów towarzyszących zapaleniu kości i stawów.

/ 9Kiwi - infekcje

Obraz
© Zdjęcie autorstwa geralt / CC BY

Witamina C nadaje kiwi właściwości uszczelniające naczynia krwionośne oraz błony śluzowe. To z kolei zwiększa naturalną ochronę organizmu przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.

/ 9Kiwi - zaburzenia snu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mops / CC BY

Zawartość związku uczestniczącego w procesach regulacji snu, tj. serotoniny nadaje kiwi właściwości łagodzące zaburzenia snu. Badania naukowe potwierdzają, że po 4 tygodniach spożywania tego owocu znacząco poprawia się jakość spania u osób dotkniętych zaburzeniami snu.

Zobacz także: Leczenie zaburzeń snu

/ 9Kiwi - poziom złego cholesterolu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zawarte w owocu kiwi związki polifenolowe wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc.

/ 9Kiwi - poziom dobrego cholesterolu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tawheed Manzoor / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie owocu kiwi przez okres 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. To jeden z wielu powodów, dla których warto włączyć owoc kiwi do codziennej diety.

/ 9Kiwi - układ pokarmowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zawarte w owocach kiwi składniki pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. To z kolei może mieć wpływ na redukcję bolesności brzucha, biegunek czy zaparć. Z tego względu zaleca się częste spożywanie owocu kiwi osobom dotkniętym zespołem jelita drażliwego.

/ 9Kiwi - astma

Obraz
© Zdjęcie autorstwa ben dalton / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Naukowcy potwierdzają, że obecność kiwi w codziennej diecie łagodzi objawy towarzyszące astmie. U osób poddanych badaniom naukowym zaobserwowano redukcję częstotliwości występowania charakterystycznego, świszczącego oddechu nawet o 44 proc. Poza tym, redukcji uległy również inne objawy, takie jak duszność, katar i kaszel.

Zobacz także: Astma wczesnodziecięca

/ 9Kiwi - wzrok

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zawarte w kiwi przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i spowalniają związaną z wiekiem progresję zwyrodnienia plamki żółtej. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może uchronić wzrok przed jaskrą.

Zobacz także: Jak poprawić wzrok?

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka