Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol
Wzrost poziomu cholesterolu we krwi jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Lipoproteiny o niskiej gęstości oblepiają ściany naczyń krwionośnych i utrudniają transport krwi do serca. Z czasem może to doprowadzić do wystąpienia miażdżycy oraz innych schorzeń układu naczyniowego.
Jaka jest rola dobrego cholesterolu?
To bardzo ważne, aby dbać o spożywanie produktów zwiększających poziom dobrego cholesterolu HDL. Im większa jest jego ilość, tym lepiej, gdyż odgrywa on kluczową rolę w redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi.
Zobacz także: Cholesterol nie powoduje chorób serca?
Orzechy
Orzechy zawierają w składzie zdrowe kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Co więcej, ich regularne spożywanie może poprawić stosunek cholesterolu HDL do LDL.
Zobacz także: Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia
Żurawina
Owoce żurawiny oraz soki z niej pozyskiwane wpływają korzystnie nie tylko na układ moczowy człowieka, ale również na układ sercowo-naczyniowy. Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że w organizmie osób spożywających każdego dnia sok żurawinowy wzrasta poziom dobrego cholesterolu.
Zobacz także: Moc ukryta w owocach żurawiny
Czosnek
Czosnek posiada zbawienny wpływ na system immunologiczny człowieka – zwiększa odporność organizmu na choroby. Poza tym, spożywanie trzech ząbków czosnku każdego dnia może znacząco podnieść poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi.
Gorzka czekolada
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że u osób regularnie spożywających gorzką czekoladę, poprawie ulega profil lipidowy określający całkowite stężenie cholesterolu we krwi. Co więcej, odnotowano, że obecność ciemnej czekolady w diecie może wpłynąć na zwiększenie cholesterolu HDL.
Zobacz także: Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?
Wino
Czerwone wino spożywane każdego dnia w ilości 250 ml może przyczynić się do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby nie przekraczać tej ilości, gdyż nadmiar alkoholu wywiera z kolei niekorzystny wpływ na zdrowie.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to produkt bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. Warto zadbać o to, aby na stałe zagościła ona na naszych stołach. W końcu oliwa ta stanowi doskonały dodatek do rozmaitych sałatek.
Zobacz także: Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo
Owsianka
Jednym z naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu jest spożywanie produktów bogatych w błonnik. Związek ten wiąże się ze złym cholesterolem i zapobiega jego kumulowaniu się w organizmie.
Tłuste ryby
Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy halibut, są bardzo korzystne dla naszego serca. Badania naukowe potwierdzają, że u osób regularnie spożywających ryby, mniejsze jest ryzyko zgonu spowodowanego zawałem serca.