Dlaczego warto jeść koper włoski?
1 z 8Śródziemnomorski smak
Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne – bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju wciąż jest mało popularny, chociaż bez problemu można go kupić w dużych sklepach spożywczych i na bazarkach. Sezon trwa od października do kwietnia, dlatego warto jeść zimą i wczesną wiosną, gdy ma najwięcej wartości.
Koper włoski, czyli fenkuł, warto wykorzystać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również właściwości zdrowotne, które były znane już w starożytności. Zarówno bulwa kopru, jak i nasiona są cenionym surowcem leczniczym. Na jakie dolegliwości pomoże fenkuł?
Przeczytaj także: Olejek z kopru włoskiego hamuje tworzenie się komórek nowotworowych