Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Istnieją produkty spożywcze, które wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Jeżeli chcemy cieszyć się skórą bez zmarszczek i kurzych łapek wokół oczu, powinnyśmy włączyć je do codziennej diety. Produkty te mają nie tylko pozytywny wpływ na kondycję organizmu, ale i na stan zdrowia.
Rukiew wodna
Rukiew wodna (nazywana również rzeżuchą wodną) to alternatywa dla sałaty lodowej lub masłowej, które wykorzystujemy do skomponowania sałatek (idealna do jedzenia na surowo). Ma pieprzowy smak, który jest przełamany nutą słodyczy. Zdaniem amerykańskich naukowców, to najzdrowsze warzywo na świecie.
Jest źródłem składników mineralnych (w tym żelaza, wapnia, potasu — zawiera go więcej niż pomidory) i przeciwutleniaczy (w tym takich witamin jak: A, B1, B2, B6, C, E i K), które opóźniają procesy starzenia (ze względu na bogactwo witamin rukiew bywa zalecana osobom, u których stwierdzono anemię).
Miano eliksiru młodości zawdzięcza obecności w jej składzie witaminy E i beta-karotenu, które mają dobry wpływ na wygląd cery. Spożywanie tej rośliny przyczynia się do zapobiegania zmarszczkom, a także usuwania przebarwień i zaczerwienień.
Zobacz także: Zanieczyszczenia powietrza wpływają na rozwój choroby Alzheimera - badania naukowe
Łosoś
Bogaty w kwasy omega-3 łosoś (najlepiej wybierać dzikiego, nie hodowlanego) jest jednym z najlepszych przyjaciół skóry. Kwasy tłuszczowe zapobiegają powstawaniu zmarszczek, utrzymując ją elastyczną i nawilżoną. Co więcej, omega-3 mogą poprawić funkcje obronne skóry przed uszkodzeniami, które może spowodować promieniowanie ultrafioletowe. Zawarty w tej rybie cynk regeneruje i chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Co ciekawe, wyniki badania opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że w przypadku osób, które jadły ponad 150 gramów ryb bogatych w kwasy omega-3 tygodniowo (m.in. łososia), odnotowano spadek rozwoju przedrakowych zmian skórnych o prawie 30 proc.
Zobacz także: Nowe badania Agencji ds. Żywności. Wafle ryżowe mogą być trujące
Soja
Soja zawiera pełnowartościowe białko, a także jest źródłem witamin (głównie z grupy B) i soli mineralnych (fosforu, żelaza, magnezu, wapnia). Choć wyniki badań nie są jeszcze ostateczne, niektórzy naukowcy wskazują, że może ona pomóc powstrzymać proces powstawania zmarszczek. Efekt ten ma gwarantować obecność w składzie soi izoflawonów sojowych i aglikonu.
Przytaczają oni badanie z 2007 roku opublikowane w „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”, które dowiodło, że spożywanie 40 miligramów aglikonów soi w okresie 3 miesięcy wyraźnie poprawia kondycję skóry.
Co więcej, aby zwiększyć jędrność i elastyczność skóry, warto wprowadzić do jadłospisu alternatywę dla mięsa i ryby, czyli tofu (twarożek z mleka sojowego), popularny składnik diety wegetariańskiej.
Jogurt grecki
Białko, którego dostarcza ten produkt spożywczy, to budulec mięśni (jogurt grecki dostarcza go dwa razy więcej niż zwykły). Odgrywa ono również ważną rolę w kwestii utrzymania sprężystej skóry (wpływa korzystnie na jej jędrność) oraz przeciwdziałania powstawaniu kurzych łapek pod oczami.
Ponadto jogurt grecki jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspomagają proces detoksykacji skóry. To również źródło wapnia — składnika mineralnego, który hamuje stany zapalne i koi podrażnienia.
Zobacz także: 9 wskazówek dietetycznych, które należy ignorować
Zdrowa dieta
ZOBACZ TAKŻE:
- Nie musisz robić badań krwi. Wygląd twarzy zdradza, jakich witamin ci brakuje
- Jedz łyżkę przez 7 dni przed śniadaniem. Efekty są niesamowite
- Jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Kilogram kosztuje 150 zł
- Nowe badania Agencji ds. Żywności. Wafle ryżowe mogą być trujące
- 5 leczniczych glinek. Oczyszczają z toksyn, rozświetlają, przywracają świeżość
- Oddał 155 litrów krwi, pomógł 70 osobom. Jest europejskim rekordzistą