Zalety pestek słonecznika. Sprawdź, dlaczego warto jeść je codziennie
Pestki słonecznika zawerają niesamowite bogactwo witamin, minerałów i substancji odżywczych.
W słoneczniku znajdziemy m.in. białko, błonnik, kwasy tłuszczowe, tłuszcze, węglowodany, witaminy A,C, E i witaminy z grupy B, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk.
Słoneczniki to kwiaty naj... pod wieloma względami.
Średnica kwiatu słonecznika może wynosić nawet 60 cm. Zazwyczaj jest to maksymalnie 30 cm, co również jest imponującym wynikiem.
Najwyższe słoneczniki mogą dorastać do 2-3 m.
Istnieje 70 gatunków słoneczników, z czego 10 spotykamy w Polsce.
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika? Zobacz naszą galerię i sprawdź ich dobroczynne działanie.
Zobacz też: 6 błędów zdrowotnych, które popełniłeś w trakcie ostatniej godziny
Słonecznik wzmacnia potencję
Witamina E, której bogatym źródłem są pestki słonecznika, korzystnie wpływa zarówno na prawidłową pracę narządów rozrodczych, jak i sprzyja rozwojowi zdrowych plemników u mężczyzn. Zawarte w słoneczniku potas, cynk i magnez poprawiają męską potencję.
W ciąży witamina E jest niezbędna do prawidłowego rozwoju nienarodzonego dziecka.
Jeśli więc planujecie lub spodziewacie się dziecka, pestki słonecznika powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Słonecznik dla zdrowia i urody
Dzięki witaminom A, C i E, możemy zachować również piękny i młody wygląd. Właściwości antyoksydacyjne pestek słonecznika opóźniają proces starzenia. Mniej wolnych rodników oznacza mniej zmarszczek. Jedząc regularnie pestki słonecznika, zapewnimy sobie piękną cerę.
Słonecznik, regularnie spożywany, zmniejsza ryzyko anemii, poprawia pracę układu krążenia, niweluje uczucie zmęczenia, zwiększa gęstość kości, zapobiegająć osteoporozie.
To wszystko zasługa zawartych w nim m.in. żelaza, magnezu i wapnia.
Zauważono też, że pestki słonecznika korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, tarczycy, a nawet mogą być pomocne w profilaktyce depresji.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety
Profilaktyka nowotworów
Zauważono, że zawarty w słoneczniku kwas linolowy, może zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Dla chorych na raka, to sojusznik w walce, gdyż może zmniejszać ryzyko przerzutów.
Maleje prawdopodobieństwo zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc, skóry i jelit, jeśli organizmowi dostarcza się odpowiednią ilość kwasu linolowego.
Składnik ten znajdziemy nie tylko w pestkach słonecznika, ale również w mleku i jego przetworach oraz m.in. w winogronach.
Zobacz też: Poznaj przepis na piękną cerę!
Słonecznik usuwa zaparcia
Pestki słonecznika to skuteczne remedium na zaparcia.
Zawarty w nich błonnik dobroczynnie działa na pracę układu pokarmowego.
Podobne rezultaty mogą gwarantować pestki dyni oraz śliwki i morele.
Zaparcia mogą stanowić krępującą dolegliwość. Ponadto, mogą być objawem poważnych schorzeń.
Warto skonsultować z lekarzem problem zaparć, jeśli mimo stosowania zdrowej diety wciąż nawracają.
Zobacz też: Co pomaga na zaparcia?
Obniża cholesterol
Podwyższony cholesterol to plaga naszych czasów.
Dzięki pestkom słonecznika, możemy obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Pestki sprzyjają więc walce z miażdżycą.
Skutki miażdżycy mogą być dramatyczne. Choroba może skończyć się śmiercią pacjenta. Nieleczona, prowadzi m.in. do zawałów serca, udarów mózgu, zatorów płucnych.
Warto profilaktycznie zjadać kilka garstek pestek słonecznika dziennie, aby nie doszło do chorobowych zwężeń w obrębie naczyń krwionośnych.
Słonecznik dla pięknej figury
Pestki słonecznika, jak już wiemy, są bogate w błonnik.
Jest w nich również dużo kwasów tłuszczowych, dzięki którym zwiększa się wrażliwość na insulinę, co sprzyja uregulowaniu poziomu glukozy we krwi. Pomaga to w utracie wagi. Odchudzając się, warto sięgać po słonecznik, zamiast innych przekąsek między posiłkami.
Ponadto, po przekąskę w postaci pestek słonecznika, mogą sięgać cukrzycy. Należy jednak mieć na uwadze, że w tych zdrowych pestkach również znajdują się tłuszcze.
W zbilansowanej diecie warto uwzględnić słonecznik także w innej postaci. Można sięgnąć po olej słonecznikowy, upiec chleb z ziarnami słonecznika, zrobić pasztet ze słonecznika, czy też po prostu dodawać pestki do musli, płatków śniadaniowych, jogurtów, kanapek, zup i sałatek. Smacznego!
Zobacz też: Zdrowe i proste dania jednogarnkowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl