Dlaczego warto jeść pietruszkę ze skórką? (WIDEO)
Pietruszka to warzywo, które zazwyczaj znamy jedynie z rosołu. Nie doceniamy jej wartości odżywczych. Często, jeśli już ją jemy, wcześniej obieramy ze skórki. A czy wiesz, że pietruszkę można jeść ze skórką? Obieranie nie jest konieczne. Wystarczy ją dobrze umyć. Więcej ciekawych informacji w wideo.
Pietruszka jest dostępna w każdym sklepie, nie jest droga, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pasuje idealnie do wszystkich zup, można dodać ją do sosów i zapiekanek. Przede wszystkim pietruszka warzywo idealne do rosołu. Bez niej rosół nie smakuje i nie pachnie tak samo.
Właściwości pietruszki pozytywnie działają na układ trawienny, pobudzają produkowanie śliny i soku żołądkowego. Pietruszka jest więc zalecana w przypadku braku apetytu, bólów brzucha i wzdęć brzucha. Pietruszka na nieświeży oddech to także wspaniałe rozwiązanie.
Natka pietruszki z kolei jest bogato w żelazo, ogromną ilość witaminy C, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor i cynk. Świetnie oddziałuje na wzrok i cerę, ze względu na dużą zawartość beta-karotenu i witaminy E. Właściwości soku z natki pietruszki mają dobroczynny wpływ na kondycję organizmu i samopoczucie.
Suszona pietruszka pasuje do niemalże każdej potrawy i wzmacnia jej smak. Ma wspaniały, intensywny zielony kolor, więc wpływ też na wygląd dania i zachęca nas do zjedzenia go. Pietruszka należy do 5 top polskich warzyw, jest też dobrym warzywem dla dzieci, ponieważ nie działa drażniąco na żołądek.
Dieta z warzyw jest świetnym rozwiązaniem w przypadku nadmiernych kilogramów lub skłonności do niezdrowych przekąsek. Warzywa poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Warto jak najczęściej sięgać po najzdrowsze owoce i warzywa. Kluczowe jest również przechowywanie warzyw by jak najdłużej zachowały świeżość i swoje cudowne właściwości. Więcej informacji w wideo, które zapomniane warzywa znowu modne?