Trwa ładowanie...

Dodaj łyżeczkę do kawy. Tak wpłynie na mózg

 Karolina Rozmus
05.11.2022 15:51
Ziarna kawy oraz kakaowca to źródło cennych polifenoli
Ziarna kawy oraz kakaowca to źródło cennych polifenoli (Getty Images)

Nic tak nie pobudza, nie poprawia koncentracji i nie dodaje energii w pracy, jak filiżanka kaw. Czy aby na pewno? Badacze właśnie odkryli, że dzięki drobnej modyfikacji mała czarna zadziała jak dopalacz dla mózgu. Wystarczy pewien dodatek, który każdy z nas ma w kuchennej szafce.

spis treści

1. Jest prawdziwym superfood

Tym cennym składnikiem jest kakao. Od dawna stanowi przedmiot badań naukowców, bo okazuje się, że w tych niepozornych ziarnach kryje się wielka moc.

Na łamach "European Journal of Applied Physiology" badacze przekonują, że jeśli uprawiamy sport, to kakao będzie idealnym dodatkiem do koktajlu przed treningiem. Autor badań, prof. Simon Marwood z Liverpool Hope University w Wielkiej Brytanii podkreśla, że dzięki silnym związkom bioaktywnym, flawanolom kakaowym, krew lepiej przepływa przez mięśnie i jest lepiej natlenowana. Dzięki temu amatorzy sportu mogą spodziewać się lepszej wydolności organizmu i lepszych rezultatów treningu dzięki ziarnom kakaowca.

Zobacz film: "Kakao. Dlatego warto po nie sięgać"

To jednak nie wszystko. Inne badanie, które ukazało się w "Nutrients", wykazało, że picie kakao poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, a nawet zmniejsza śmiertelność z ich powodu.

Z kolei badanie na łamach "Molecular Nutrition & Food Research" ujawnia, że zarówno kawa, jak i kakao z uwagi na bogactwo polifenoli chronią przed spadkiem funkcji poznawczych wraz z wiekiem.

Co jeszcze znajduje się w kakao?

  • kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy oraz stearynowy,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • potas,
  • cynk.

2. Dlaczego warto pić kawę z kakao?

Kawa i kakao zawierają cenne polifenole
Kawa i kakao zawierają cenne polifenole (Pixabay)

Inne z badań dowodzi, że nie ma lepszego napoju nad kawę z dodatkiem kakao. Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przeprowadzili eksperyment.

Uczestników podzielili na cztery grupy:

  • pijących wyłącznie kakao,
  • pijących kakao z dodatkiem kofeiny,
  • placebo, czyli osób pijących napój z dodatkami smakowymi, ale bez kakao czy kofeiny,
  • pijących napój z dodatkiem kofeiny, ale bez kakao.

Seria kilkudziesięciominutowych testów miała na celu ocenić nastrój, motywację oraz uwagę u uczestników badania przed i po spożyciu napoju oraz po upływie 48 godzin.

Okazało się, że u osób, które piły kawę z dodatkiem kakao odnotowano niższy poziom niepokoju i stresu, a także większą dokładność i mniejszą ilość pomyłek wynikających z niedopatrzenia.

Wydaje się zatem, że wyniki badania nie pozostawiają wątpliwości – kawa z dodatkiem kakao to świetny sposób na ukojenie nerwów, ale i lepszą koncentrację.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze