Dr Budwig - dieta, produkty, zasady diety
Dr Budwig była prawdziwym autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania i biologi. Była ona nominowana kilkukrotnie do nagrody Nobla. Dr Budwig jest również autorką popularnej diety. Dieta dr Budwig jest uważana za dietę antynowotworową, jednak ma ona dobry wpływ na nasze ogólne zdrowie. Zadaniem diety dr Budwig jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 do organizmu. Ponadto dieta dr Budwig dostarcza węglowodany proste, błonnik i przeciwutleniacze.
1. Dr Budwig - dieta
Sama dr Budwig nazywała swoją dietę dietą olejowo-białkową. Wynikało to z tego, że dr Budwig oparła swoją dietę na oleju lnianym i zawartych w nim kwasach tłuszczowych omega 3 oraz na chudym twarogu o zawartości ok. 20 proc. białka. Dr Budwig te dwa składniki łączyła w postaci pasty, która była produktem charakterystycznym diety dr Budwig.
Stało się to przyczyną niedoceniania diety dr Budwig przez wiele osób. Niestety w Polsce wiedza na temat diety dr Budwig jest nadal mocno powierzchowna. Dzieje się tak z powodu braku publikacji, które w kompleksowy sposób przedstawiałyby założenia dr Budwig.
2. Dr Budwig - produkty
Dieta dr Budwig oparta jest na konkretnych produktach, które można łączyć w różnych konfiguracjach. Stosując się do zasad diety dr Budwig pamiętajmy, aby wymienione poniżej produkty pochodziły z gospodarstw ekologicznych:
- ekologiczny olej lniany (ok. 4-8 łyżek dziennie, stosowany wraz z serem do wykonania pasty dr Budwig oraz oleoluxu, który jest mieszanką oleju kokosowego i lnianego);
- siemię lniane (4-6 łyżek zmielonego bezpośrednio przed spożyciem wraz z sokiem warzywnym lub owocowym);
- ser biały odtłuszczony (ok. 125 – 200 g dziennie);
- sok z kiszonej kapusty (1 szklanka dziennie o poranku);
- olej kokosowy;
- miód;
- świeżo wyciskany sok z marchwi (1 szklanka);
- sok z papai (1 szklanka);
- sok z ananasa (1 szklanka);
- drożdże liofilizowane (1 łyżka);
- surowe i suszone owoce i warzywa;
- kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana);
- płatki owsiane;
- świeże i suszone zioła;
- wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino.
3. Dr Budwig - zasady diety
Podstawową zasadą diety dr Budwig jest właściwy dobór tłuszczów. Należy pamiętać, aby wybierać nierafinowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Dr Budwig zaleca, aby na początku źródłem tłuszczów stał się olej lniany tłoczony na zimno. Według zasad dr Budwig ilość oleju w diecie zależy od stanu naszego zdrowia, więc: w poważnych schorzeniach zaleca 6-8 łyżeczek; w lekkich schorzeniach 4-5 łyżeczek; * profilaktycznie 1-2 łyżeczki.
Dr Budwig uczula, aby olej lniany przechowywać w odpowiedniej temperaturze, czyli 4-10 st. C. Nie należy go podgrzewać w żaden sposób. W diecie dr Budwig powinno się również wprowadzić olej kokosowy w postaci wspomnianego już oleoluxu.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy olej lniany jest zdrowy? - odpowiada mgr Justyna Luty
- Kiedy pić olej lniany? - odpowiada dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy można pić olej lniany po leczeniu raka piersi? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
Dr Budwig zaleca również, aby usunąć z diety wszelkie produkty przetworzone, zawierające konserwanty, polepszacze smaku, wyglądu oraz konsystencji. Wszystkie produkty w diecie dr Budwig powinny być pochodzenia ekologicznego i jak najbardziej naturalne.
Przygotowane posiłki nie powinny być podgrzewane, dlatego dr Budwig uważa, że posiłki należy jeść od razu po przyrządzeniu i podkreśla, że odgrzewanie resztek w czasie kolacji nie powinno mieć miejsca. Dr Budwig uczula, że w czasie odgrzewania posiłków tracą one wartości odżywcze. Należy również pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Dr Budwig sugeruje, aby wypijać ok. 2 do 2,5 litra wody, herbaty zielonej lub soków.