Dr Marek Skoczylas nie ma dobrych wiadomości. Te popularne produkty zwiększają ryzyko raka
Pewne składniki obecne w diecie mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Są powszechnie używane i uważane za nieszkodliwe, mogą zawierać substancje sprzyjające procesom nowotworowym. O czym mowa?
1. Kuchenna pułapka
Dr Marek Skoczylas w nagraniu opublikowanym na YouTube zwraca uwagę na kuchenne pułapki. Ekspert zaznacza, że niektóre powszechnie wykorzystywane produkty mogą zwiększać ryzyko nowotworów, a wręcz "karmić" raka.
Jednym z zagrożeń, które czyha na nas w kuchni, jest smażenie. Opary olejów powstające w tym procesie drastycznie zwiększają ryzyko rozwoju raka płuc. Pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już dekadę temu.
- Stosowanie wyciągów czy też wietrzenie kuchni, może to ryzyko zmniejszyć - wyjaśnia ekspert w nagraniu.
Dr Skoczylas odradza smażenie. Zaznacza, że nie jest to zdrowy sposób przygotowywania posiłków ze względu na szkodliwe związki, które powstają w tym procesie. Zdecydowanie lepiej postawić na inne metody obróbki termicznej jak gotowanie.
- W trakcie smażenia narażamy swoje ciało na dym oraz tłuszcze trans - ostrzega.
2. Główny winowajca nowotworów
Kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko nowotworów są wędliny. To produkt, który często znajduje się w naszych lodówkach, a wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z ich szkodliwości.
- W wędlinach tworzą się jedne z najbardziej rakotwórczych substancji na świecie, a są to nitrozoaminy. Powstają na skutek połączenia się konserwantów dodawanych do wędlin, czyli azotanu, czy też azotynu sodu, z białkami zawartymi w mięsie. Procesowi temu sprzyja temperatura oraz czas - tłumaczy dr Skoczylas.
W dalszej części ekspert zaznacza, że nitrozoaminy są wykorzystywane w laboratoriach, by u zwierząt wywołać zmiany nowotworowe. Dodawane przez producentów wędlin substancje jedynie pogarszają sytuację.
- Spożycie przetworzonego mięsa wiązało się istotnie z 6-procentowym większym ryzykiem raka piersi, 18-procentowym większym ryzykiem raka jelita grubego, 21-procentowym większym ryzykiem raka jelita grubego, 22-procentowym większym ryzykiem raka odbytnicy i 12-procentowym większym ryzykiem raka płuc - podaje metaanaliza badań z 2021 roku, którą zacytował ekspert w nagraniu.
Zobacz także: Wykańczają jelita i karmią raka. Nie ma gorszych produktów
3. Cukier, aromaty i puste kalorie
Dr Skoczylas ostrzega też przed kolorowymi i słodzonymi napojami. Te produkty przyczyniają się do rozwoju raka wątroby oraz nowotworów piersi. Aromatyzowane napoje zwiększają także ryzyko stłuszczenia wątroby.
Ekspert dodaje, że każde dodatkowe 100 ml kolorowych napojów w ciągu dnia wiąże się z 18-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju każdego rodzaju raka. Ponadto to puste kalorie, które sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.
4. Chroni, ale też szkodzi
Na koniec dr Skoczylas ostrzega przed mlekiem i nabiałem. Choć te produkty mogą zmniejszać ryzyko raka jelita grubego ze względu na wysoką zawartość wapnia, jednocześnie mogą przyczyniać się do rozwoju raka prostaty.
Wszystko dlatego, że w krowim mleku znajdują się hormony - estrogeny oraz insulinopodobny czynnik wzrostu. Właśnie ten ostatni został powiązany z wyższym ryzykiem nowotworu prostaty.
Choć ekspert zaznacza, że dowody odnośnie szkodliwości mleka i nabiału nie są spójne, jest to mimo wszystko ryzyko, którego nie należy bagatelizować.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.