Trwa ładowanie...

Drinki z whisky – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 22.12.2021 14:35
Drinki z whisky mogą być słodkie lub lekko kwaśne.
Drinki z whisky mogą być słodkie lub lekko kwaśne. (adobestock)

Drinki z whisky według smakoszy to nieporozumienie. Według nich ta najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, a mieszanie jej z czymkolwiek to bezczeszczenie szlachetnego trunku. Nie każdy jednak się z tym zgadza. Z czym pić whisky? Czy drinki z nią są kaloryczne?

spis treści

1. Jakie są drinki z whisky?

Drinki z whisky są bardzo różne, dlatego trafiają do różnych grup konsumentów. Ich bazą jest spirytusowy napój alkoholowy o zdecydowanym smaku i wyrazistym aromacie, który kojarzy się z krajami anglosaskimi.

Whisky produkuje się między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a także Japonii. Trunek powstaje w procesie destylacji zacieru zbożowego poddawanego dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Whisky zawiera alkohol w przedziale od 36% do 50%.

Zobacz film: "Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!"

Popularna jest whisky z lodem. To dobre rozwiązanie dla osób, dla których czysty trunek jest za mocny. Woda obniża zawartość alkoholu, a i sprawia, że obecne w alkoholu związki aromatyczne stają się bardziej wyczuwalne.

Swoich zwolenników ma także whisky z colą czy Spritem, whisky z sokiem jabłkowym, whisky z sokiem pomarańczowym czy whisky z tonikiem. Smakosze trunku twierdzą, że każdy drinki z whisky to grzech, ponieważ ten alkohol powinno się pić zdecydowanie bez dodatków.

2. Z czym pić whisky?

Z whisky można robić zarówno proste, jak i wyrafinowane drinki, mieszając ją z wodą, sokami, syropami owocowymi, napojami gazowanymi czy popularnymi likierami barmańskimi, takimi jak Blue Curaçao, Amaretto, Jägermeister, Sambuca czy Galliano. Istnieje wiele przepisów na drinki z whisky, które można przygotować samodzielnie. Z czym ją pić?

Przepis na drink Whisky sour

Przepis na Whisky sour powstał w 1872 roku. Jego autorem jest Elliot Stubb. Aby go przygotować, potrzebne są takie składniki jak:

  • 50 ml whisky,
  • 40 ml soku z cytryny,
  • 20 ml syropu cukrowego lub cukru trzcinowego,
  • łyżeczka białka z jajka (w tradycyjnych recepturach),
  • 5 kostek lodu.

Wszystkie składniki wrzuć do shakera i wstrząśnij. Dodaj kilka kostek lodu i wstrząśnij ponownie. Podawaj w szklance z grubym dnem. Drink należy zarówno do kategorii „klasyczny drink z whisky”, jak i „orzeźwiające drinki z whisky”.

Drink z whisky i colą

Drink whisky z colą to najpopularniejsze połączenie. Aby go przygotować, potrzebne jest:

  • 45 ml whisky,
  • cola,
  • kilka kostek lodu,
  • kawałek limonki lub cytryny.

Do szklanki wsypuj lód, dodaj alkohol, dopełnij szklankę colą. Wrzuć limonkę lub cytrynę.

Mithering Bastard - drink z whisky i sokiem pomarańczowym

Kolejnym popularnym, prostym i kobiecym drinkiem jest Mithering Bastard - drink z whisky i sokiem pomarańczowym. Aby go przygotować, potrzebne jest:

  • 45 ml whisky,
  • 20 ml likieru Triple Sec,
  • 30 ml soku,
  • 5 kostek lodu,
  • plaster pomarańczy.

Do shakera wrzuć kostki lodu i wlej whisky, likier oraz sok pomarańczowy. Przelej drink do niskiej szklanki. Dodaj pomarańczę.

3. Wartość odżywcza i kaloryczność alkoholu

Ile kalorii ma whisky? Alkohol o mocy 43% w 100 g dostarcza 250 kcal. Oznacza to, że jest napojem bardzo kalorycznym. Najmniej kaloryczna będzie whisky z lodem (drink nie będzie bardziej kaloryczny niż czysty alkohol). O wiele wyższą wartość energetyczną będzie miała na przykład whisky z colą. Wówczas do kalorii z porcji whisky trzeba doliczyć kalorie z napoju.

4. Rodzaje whisky

Na koniec warto wspomnieć, że whisky to alkohol, który jest produkowany za pomocą różnych metod, w wielu rejonach świata. To dlatego można kupić wiele rodzajów whisky, w tym alkohole szkockie, amerykańskie i irlandzkie.

Whisky szkocka produkowana jest w Szkocji ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszana z whisky z innych zbóż (blended). Dojrzewa w używanych, dębowych beczkach przynajmniej przez 3 lata.

Najpopularniejsze gatunki single malt whisky: Ardbeg, the Balvenie, Laphroaig, Glenmorangie, Glenfiddich. Najpopularniejsze blendy to: Johnnie Walker, Teacher's, Ballantine’s czy Grant's.

Whisky amerykańska jest produkowane w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata.

Alkohole tego rodzaju dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee) oraz pochodzące z pomniejszych regionów (New Orleans, Ohio, Pennsylvania).

Popularne gatunki to: Wild Turkey, Jim Beam czy Jack Daniel’s (Tennessee Whiskey). Whisky irlandzka jest produkowana w Irlandii z jęczmienia i jego słodu.

Dojrzewa przez co najmniej 3 lata. To: Irish Distillers (Jameson, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy), a także Tullamore Dew czy Bushmills. Do drinków na whisky nadaje się każdy rodzaj trunku: zarówno whisky szkocka, irlandzka czy amerykańska, a także whisky japońska.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze