Dyniowe cuda. Poprawiają wzrok, chronią przed rakiem prostaty
Dania z dyni są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Okulista poleca, aby włączyć je do diety zwłaszcza, gdy dużo czasu spędzamy przed komputerem - dynia wzmacnia wzrok i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej czy zaćmą. Ale dynia ma też niebagatelny wpływ na zdrowie mężczyzn.
1. Dynia - właściwości
"Dynia to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy A i cynku. Witamina C spowalnia postęp zwyrodnienia plamki żółtej, co jest często związane z wiekiem i zmniejsza ryzyko zaćmy. Witamina A chroni rogówkę i poprawia widzenie w nocy, podczas gdy cynk pomaga dostarczać witaminę A z wątroby do siatkówki, tworząc melaninę, która chroni oko i pomaga spowolnić postęp choroby” – mówi w rozmowie z brytyjskim “Metro” okulista i chirurg Alastair Lockwood z Feel Good Contacts.
Szczególną uwagę na dynię, a zwłaszcza jej pestki, powinni zwrócić mężczyźni. Badania pokazują, że aż 70 proc. z nich ma niedobór cynku, co przyczynia się do zapalenia gruczołu krokowego, co w konsekwencji może prowadzić do raka prostaty.
Ekspert dodaje, że dynia zawiera również luteinę i zeaksantynę, które są silnymi przeciwutleniaczami.
“Te przeciwutleniacze chronią oczy, a oprócz tego wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają proces gojenia się ran. Ponadto dynia to doskonałe źródło błonnika i potasu, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspomaga odchudzanie” – dodaje lekarz.
Jednocześnie ekspert uczula, aby unikać gotowych dań z dyni, które chociaż są smaczne, to zawierają dużo cukru.
“Wiele z tych przekąsek, w tym np. latte z dynią czy ciasto z dyni, jest naszpikowane cukrem. Takie przekąski i napoje najlepiej spożywać z umiarem, dlatego jeśli chcesz korzystać z właściwości zdrowotnych dyni, lepiej przygotuj przekąski w domu” - poleca dr Alastair Lockwood.
Poniżej przedstawiamy 3 proste dania z dyni.
2. Pieczona dynia
Upieczona dynia to rarytas, który można potraktować jak zdrową przekąskę
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- 2 łyżki brązowego cukru.
Jak upiec dynię?
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię i wyciągnij z niej nasiona. Pokrój dynię na plastry i wyłóż na blaszce do pieczenia, następnie skrop oliwą i dopraw cynamonem, solą i cukrem. Piecz przez ok. 20 minut, aż dynia zmięknie i nabierze złocistego koloru.
3. Zupa z dyni
Zupa z dyni to doskonały pomysł na jesienny obiad, który rozgrzeje podczas chłodnych dni.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia, obrana i pokrojona w kostkę,
- ½ łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 słodka cebula, pokrojona w kostkę,
- 1 łyżka mielonego czosnku,
- 240ml bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego,
- 1 łyżka syropu klonowego lub brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soli do smaku,
- 120 ml pełnotłustego mleka kokosowego,
- szczypiorek do przybrania.
Jak przygotować zupę z dyni?
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę przez kilka minut (aż zmięknie). Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj bulion i pokrojoną dynię, poczekaj, aż całość się zagotuje. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz temperaturę i gotuj aż dynia zmięknie (ok. 20 minut). Na koniec dodaj syrop klonowy, mleko kokosowe i sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz zupy krem, na koniec możesz wszystko zblendować. By podbić smak posyp zupę szczypiorkiem.
4. Smoothie z dyni
Koktajl z dyni jest łatwy do przygotowania i doda energii w ciągu dnia.
Składniki potrzebne do dyniowego koktajlu:
- 1 puszka puree z dyni,
- 1 banan,
- 240ml mleka,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżeczka zmielonego cynamonu.
Wystarczy, że umieścisz wszystkie składniki i zblendujesz na gładką masę.
Smacznego!