4 z 7Ilość gramów owoców na 100 gramów dobrego dżemu
Minimalna zawartość owoców w dżemie jest ściśle określona przez przepisy – w przypadku dżemów zwyczajnych jest to nie mniej niż 350 g na 1 kg dżemu (wyjątek stanowią bardzo kwaśne owoce, jak czarne porzeczki, jarzębina czy rokitnik, gdzie minimalna ilość to 250 g). Dżemami o wyższej zawartości owoców są dżemy ekstra, do przygotowania których powinno się użyć co najmniej 450 g owoców na 1 kg wyrobu gotowego (i odpowiednio 350 g owoców kwaśnych). Producent może oczywiście użyć więcej owoców, niż wynika to z dolnej granicy podawanej w przepisach. Nie powinniśmy się jednak spodziewać wartości bliskich 100 proc. Gdyby bowiem tak było, nie udałoby się uzyskać odpowiedniej zawartości ekstraktu i konsystencji dżemu. Naprawdę dobre jakościowo dżemy mogą być przygotowane z 550–650 g owoców na 1 kg wyrobu.