5 z 7Składniki nieobecne w dobrym dżemie
Dobry dżem powinien się składać z owoców, cukru, pektyny i soku z cytryny lub kwasu cytrynowego – celem uzyskania odpowiedniej kwasowości. Składnikiem neutralnym jest kwas L-askorbinowy, czyli witamina C, dodawany jako przeciwutleniacz. Nie oznacza to, że producenci ograniczają się do takich właśnie składników – na etykiecie niejednego produktu można znaleźć także syrop glukozowo-fruktozowy, inne niż pektyna składniki zagęszczające, stabilizatory, a także konserwanty, takie jak sorbinian potasu czy benzoesan sodu. Te ostatnie mają na celu zapobiegać pleśnieniu dżemu po tym, jak go otworzymy, nabierzemy odrobinę i odstawimy do lodówki. Jeżeli planujemy zjeść dżem w ciągu kilku dni, warto wybrać produkty bez tych dodatków, jeżeli jednak stoi on w lodówce dłużej, konserwanty umożliwią nam bezpieczne, powolne zjedzenie całego słoika. Jeżeli na powierzchni dżemu zaobserwujemy choćby ślad pleśni, całe opakowanie należy wyrzucić. Pleśnie tworzą jedne z najsilniejszych na świecie toksyn o działaniu rakotwórczym, dlatego produktów z objawami pleśnienia absolutnie nie powinno się spożywać.