4 z 6Przygotowanie dziczyzny
To mit, że przygotowanie dziczyzny jest trudne. Owszem, zanim mięso trafi na talerze, musi skruszeć. Kiedyś wieszano je w chłodnych, przewiewnych pomieszczeniach na kilka tygodni. Obecnie trafia po prostu do zamrażalnika, a po rozmrożeniu jest gotowe do przyrządzania. Dzięki temu zabiegowi staje się miękkie i można je marynować.
Sekret dań z dziczyzny tkwi właśnie w odpowiednim przyprawieniu. Warto namoczyć kawałki dzika czy sarny w marynacie na bazie oleju, wina, ziół i przypraw. Jakie dodatki najlepiej komponują się z dziczyzną?
Sięgajmy po polskie składniki, czyli czosnek i cebulę. Nie zapominajmy o ziołach – rozmarynie, tymianku, lubczyku, majeranku.
Do dziczyzny często dodaje się jagody jałowca, których leśny aromat współgra z mięsem. Poza tym koniecznie należy użyć ziela angielskiego, liści laurowych oraz czarnego pieprzu.
Ponieważ dziczyzna sama w sobie jest chuda i łatwo ulega wysuszeniu, warto podczas pieczenia owinąć ją plastrami słoniny bądź co jakiś czas polewać tłuszczem.