2 z 7Mięso z krokodyla
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak może smakować krokodyl? Pewnie nawet nie przyszło ci do głowy, że można go jeść.
Tymczasem jest on przysmakiem w wielu miejscach. W smaku przypomina rybę (choć jego konsystencja jest bardziej jędrna i zwarta), a jego wartości odżywcze są zbliżone do tych, które mają ryby słodkowodne.
Mięso z krokodyla jest łagodne w smaku, najczęściej przyrządza się z niego befsztyki i potrawy duszone, jak np. gulasz. W sklepach dostępne są także kiełbasy i suszone mięso z krokodyla.
Mięso to jest niskokaloryczne (182 kcal/100 g), zawiera dużo białka (24 g/100 g) i sodu (55 g/100 g), który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego.
Zobacz także: 6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa