3 z 7Mięso z kangura
W Polsce mało popularne i bardzo drogie – kosztuje ok. 130 zł za kilogram. W Australii jest przysmakiem tańszym od wieprzowiny czy wołowiny.
Mowa o mięsie z kangura, które (chociaż wydaje się nam dosyć egzotyczne) jest bardzo zdrowe.
W smaku przypomina dziczyznę, chociaż minimalnie wyczuwalny jest słodkawy posmak.
Mięso z kangura jest bardzo chude, zawiera jedynie 2 proc. tłuszczu, za to dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów: cynku, żelaza.
To także bogate źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych CLA, które chronią przed nowotworami i miażdżycą.
Kwasy tłuszczowe CLA są również sprzymierzeńcami w walce z nadwagą – redukują tkankę tłuszczową i regulują przemianę tłuszczów w organizmie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Czym różni się mięso czerwone od białego?