Trwa ładowanie...

Eksperci ostrzegają. Przestań jeść tilapię

Wyjście do restauracji z przyjaciółmi na świeżą rybkę to miłe doświadczenie zwłaszcza latem. Co więcej, jesteśmy przekonani, że w ten sposób pozyskamy dla swojego organizmu niezbędne składniki i witaminy. Jednak są gatunki ryb, którym powinnismy się bliżej przyjrzeć. Okazuje się, że nie wszystkie z nich są tak zdrowe jak myślimy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Tilapia nie posiada składników odżywczych

Tilapia to jedna z najpopularniejszych ryb hodowlanych w Ameryce. Jest przystępna cenowo w porównaniu do innych gatunków. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie kupowana.

Tilapia zawiera kwasy omega-6, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm (123rf.com)
Tilapia zawiera kwasy omega-6, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm (123rf.com)

Eksperci jednak sygnalizują, aby trzymać się od niej jak najdalej. Dlaczego? Jednym z głównych powodów jest to, że zawiera minimalne ilości składników odżywczych. Według naukowców z Wydziału Medycyny Wake Forest University,** tilapia ma znacznie niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 niż większość ryb.

2. Kwasy tłuszczowe omega-6

W tilapii zawarte są duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Mają one bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dla porównania tyle samo kwasów zawiera hamburger lub bekon. Co więcej mogą one powodować raka. W rybie znajdują się również kwas arachidonowy. Zwiększa on stany zapalne w organizmie, które bezpośrednio związane są z chorobą Alzheimera.

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety [7 zdjęć]

Ryby są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie gatunki...

zobacz galerię

Innymi toksycznymi substancjami, które znaleziono w tilapii, są dioksyny. Wykazują działanie rakotwórcze - mogą przyczynić się do wystąpienia raka płuc bądź nowotworów przewodu pokarmowego. Ponadto toksycznie działają na skórę, powodując trądzik. Dioksyny wywołują zmiany poziomu hormonów tarczycy oraz są szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży - mogą powodować obumieranie zarodka lub wykształcenie się wad rozwojowych u płodu.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy...

zobacz galerię

Naukowcy polecają jeść łososia słodkowodnego. Zawiera od 700 do 1800 kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym wyborem są także sardynki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.