Tilapia - charakterystyka, zagrożenia
Jeszcze kilka lat temu niewiele osób o niej słyszało o tilapii. Dziś na stołach Polaków tilapia pojawia się dość często. W jej delikatnym i chudym mięsie można wyczuć aromat mięty. Okazuje się jednak, że tilapia wcale nie jest taka zdrowa, za jaką się ją uważa.
Ryby postrzegamy jako jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy i przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Walory odżywcze ryb zmniejsza jednak intensywna hodowla, a takie też trafiają na polski rynek. W tym tilapia i panga.
1. Co to jest tilapia?
W środowisku naturalnym, tilapia występuje w Afryce: od Egiptu po Gambię. Ta, którą kupić możemy w postaci mrożonych filetów w polskich sklepach zazwyczaj pochodzi z hodowli. Importujemy ją z Wietnamu, Chin, Indonezji, zdarzają się też ryby dostarczane z Hondurasu.
Hodowla tilapii od kilku lat istnieje także w Bońkach, niedaleko Płońska. Produkuje się tam ok. 1300 ton tego gatunku ryby rocznie. Dorosłe osobniki o wadze ok. 0,5 kg i 20 cm długości usypia się w lodowatej wodzie i transportuje do sklepów. Nie są mrożone, dlatego na talerz konsumenta trafić powinny nie później niż osiem dni od połowu. W przeciwnym razie ryba się zepsuje.
Tilapia charakteryzuje się chudym, białym mięsem, delikatnym w smaku. Ma niewiele ości, a przede wszystkim – jest niedroga. To wszystko sprawia, że Polacy chętnie ją kupują. O ile jednak ryba z polskiej hodowli jest bezpieczna, o tyle takiej pewności nie możemy mieć w stosunku do tych z importu. Wielu z nas nie zdaje sobie bowiem sprawy z warunków, w jakich hodowana jest tilapia.
2. Zagrożenia związane ze spożyciem ryb
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadził badania na obecność substancji niepożądanych w rybach morskich i hodowlanych. Eksperci szukali dioksyn, pestycydów, metali toksycznych, środków weterynaryjnych i innych substancji. Jak się okazało, w rybach importowanych z Wietnamu i Chin, czyli właśnie w mięsie tilapii, stwierdzono najwyższe stężenie ołowiu w porównaniu do innych badanych gatunków.
Co więcej, w mięsie tilapii znaleziono także rtęć i kadm oraz trwałe zanieczyszczenia organiczne. Eksperci uspokajają jednak, że związki te występują na dość niskich poziomach. Eksperci tłumaczyli jednak, że metale nie przekraczały jednak 10 proc. maksymalnej dopuszczalnej zawartości (300 µg/kg tkanki).
Pod lupę mięso tilapii wzięli także naukowcy z Wake Forest University. Okazało się, że filet tilapii zawiera niekorzystny dla zdrowia stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Tych pierwszych jest w niej bardzo mało, za to tych drugich - za dużo.
"Takie połączenie może być potencjalnie niebezpiecznym źródłem chorób dla pacjentów z chorobami serca, może też sprzyjać zapaleniom stawów), być czynnikiem wywołującym astmę oraz inne choroby alergiczne i immunologiczne" - czytamy w przeglądzie badań naukowych sciencedaily.com.
Okazuje się więc, że mięso tilapii jest gorsze od boczku czy hamburgerów. Z tego właśnie względu tilapia nie powinna być podstawą rybnej diety. Choć gatunek ten może pochwalić się chudym i jędrnym mięsem, nie znaczy to, że jest ono zdrowe.
Niestety, dietetycy przestrzegają przed tilapią . Ryby słodkowodne hodowlane mają dużo mniej wartości odżywczych niż ich odpowiedniki pochodzenia naturalnego lub ryby morskie. Zamiast substancji odżywczych w pandze, która jest hodowana w jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata, znaleźć możemy np. metale ciężkie.
Dlatego przed zakupem jakiejkolwiek ryby warto dokładnie sprawdzić łowisko, z którego pochodzi. Ryby hodowlane certyfikuje organizacja o nazwie "Aquaculture Stewardship Council" - tłumaczy Anna Dębicka z Marine Stewardship Council, która zajmuje się ochroną łowisk dzikich. - Taki certyfikat wskazuje, czy dane łowisko spełnia normy bezpieczeństwa dla zdrowia - tłumaczy ekspert.
3. Ile kalorii ma surowa tilapia?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 116 g (1 filet) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 96,0 kcal | 111 kcal |
Białko | 20,1 g | 23,3 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,70 g | 1,97 g |
Tłuszcze nasycone | 0,59 g | 0,68 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,50 g | 0,58 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,36 g | 0,42 g |
Cholesterol | 50,0 mg | 58,0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |