Eliksir młodości. Odchudza, reguluje ciśnienie krwi i rytm serca
Mleko migdałowe jest wybierane nie tylko ze względu na smak, lecz także wartości odżywcze. Jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego. Powinny po nie sięgać osoby dbające o figurę i zdrowie. Dlaczego?
1. Ten napój to eliksir młodości
Dlaczego warto wybierać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?
Mleko migdałowe jest doskonałym substytutem mleka zwierzęcego. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń.
Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy E, znaną ze swoich właściwości przeciwutleniających. Naukowcy podkreślają, że witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, co przekłada się na opóźnianie procesów starzenia się komórek skóry i organów wewnętrznych. Przyczynia się również do zdrowia skóry i włosów.
Warto podkreślić, że jedna szklanka mleka migdałowego dostarcza około 50 proc. zalecanego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Jednak to nie koniec. Witamina E odgrywa również kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Może również wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Mleko migdałowe jest także dobrym źródłem wapnia i witaminy D, niezbędnych dla zdrowia kości i zębów. Ta witamina odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Natomiast zawarty w nim magnez pomaga regulować ciśnienie krwi i rytm serca.
Mimo niskiej zawartości białka, mleko migdałowe jest bogate w witaminy z grupy B i żelazo, które są ważne dla produkcji energii i transportu tlenu.
2. Czytaj etykiety!
Wybierając mleko migdałowe, zwracajmy uwagę na etykiety produktów. Powód? Skład może się różnić w zależności od marki i rodzaju mleka. Mleko migdałowe naturalnie ma mniej białka niż mleko krowie i może zawierać dodatki, takie jak cukier. Dlatego zaleca się wybór niesłodzonych i minimalnie przetworzonych wersji tego produktu.
Jednak są osoby, które powinny ograniczyć spożywanie mleka migdałowego. Uważać na nie powinni szczególnie alergicy.
Mleko migdałowe może wywoływać reakcje alergiczne, a zawarte w nim szczawiany mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Natomiast obecność kwasu fitynowego może utrudniać wchłanianie cynku i magnezu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl