Trwa ładowanie...

Eliksir młodości. Odchudza, reguluje ciśnienie krwi i rytm serca

Avatar placeholder
26.11.2023 13:05
Ten napój to eliksir młodości, pij jak najczęściej, ale na jedno uważaj
Ten napój to eliksir młodości, pij jak najczęściej, ale na jedno uważaj (Getty Images)

Mleko migdałowe jest wybierane nie tylko ze względu na smak, lecz także wartości odżywcze. Jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego. Powinny po nie sięgać osoby dbające o figurę i zdrowie. Dlaczego?

spis treści

1. Ten napój to eliksir młodości

Dlaczego warto wybierać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?

Mleko migdałowe jest doskonałym substytutem mleka zwierzęcego. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń.

Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy E, znaną ze swoich właściwości przeciwutleniających. Naukowcy podkreślają, że witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, co przekłada się na opóźnianie procesów starzenia się komórek skóry i organów wewnętrznych. Przyczynia się również do zdrowia skóry i włosów.

Warto podkreślić, że jedna szklanka mleka migdałowego dostarcza około 50 proc. zalecanego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Jednak to nie koniec. Witamina E odgrywa również kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Może również wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Mleko migdałowe jest także dobrym źródłem wapnia i witaminy D, niezbędnych dla zdrowia kości i zębów. Ta witamina odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Natomiast zawarty w nim magnez pomaga regulować ciśnienie krwi i rytm serca.

Mimo niskiej zawartości białka, mleko migdałowe jest bogate w witaminy z grupy B i żelazo, które są ważne dla produkcji energii i transportu tlenu.

2. Czytaj etykiety!

Wybierając mleko migdałowe, zwracajmy uwagę na etykiety produktów. Powód? Skład może się różnić w zależności od marki i rodzaju mleka. Mleko migdałowe naturalnie ma mniej białka niż mleko krowie i może zawierać dodatki, takie jak cukier. Dlatego zaleca się wybór niesłodzonych i minimalnie przetworzonych wersji tego produktu.

Jednak są osoby, które powinny ograniczyć spożywanie mleka migdałowego. Uważać na nie powinni szczególnie alergicy.

Mleko migdałowe może wywoływać reakcje alergiczne, a zawarte w nim szczawiany mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Natomiast obecność kwasu fitynowego może utrudniać wchłanianie cynku i magnezu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze